Katolická církev dostala zpět část Sázavského kláštera

Národní památkový ústav (NPÚ) vydal církvi část areálu Sázavského kláštera. Ministerstvo kultury restituci kostela a fary očekávalo. Ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) však ubezpečil, že objekty zůstanou přístupné veřejnosti.

Kostel a faru v Sázavském klášteře přebírá od Národního památkového ústavu římskokatolická farnost Sázava-Černé Budy. Do klášterního areálu tak vstoupí další vlastník. Již nyní patří některé objekty a pozemky jiným církevním institucím – např. pražské arcidiecézi nebo benediktinskému opatství.

Část kláštera potom zůstává památkářům. „Co se týče budovy samotného kláštera s expozicí slovanské vzdělanosti, tak ta zůstává v majetku státu,“ sdělila mluvčí NPÚ Simona Juračková.

Podle Daniela Hermana spolu jednotliví vlastníci Sázavského kláštera jednají o další spolupráci. „Dochází ke smlouvám subjektů. Do budoucna bude společná správa areálu, jednak aby sloužil k památkové službě, jednak k duchovnímu využití,“ shrnul.

Sázavský klášter, jehož historie sahá do 11. století, byl zrušen v josefínském období. Areál později koupili světští majitelé, klášterní kostel ale fungoval dále jako farní chrám. Stát někdejší klášter znárodnil v roce 1951. Od 60. let ho spravoval Státní památkový ústav.

V areálu měla expozici místní sklárna, průběžně probíhaly archeologické průzkumy, v 80. letech se interiéry kláštera dočkaly oprav.