Praha 5 má novou koalici z TOP 09, ANO, ODS a DJK

Dvacet šest zastupitelů z TOP 09, ANO, ODS a DJK podepsalo v Praze 5 novou koaliční smlouvu. Nová rada byla zvolena už ve čtvrtek poté, kdy se v pondělí rozpadla koalice TOP 09, SZ, ČSSD a KDU-ČSL. Odvolaní pak byli všichni členové rady za zelené a jeden z ČSSD.

Zastupitelé ve čtvrtek obměnili polovinu z osmi radních a zvolili devátého člena rady. V radě tak zůstali jen lidé z TOP 09 a KDU-ČSL. Noví radní jsou z ANO, ODS a DJK (Demokraté Jana Kasla).

Strany potřebují v 45členném zastupitelstvu minimálně 23 hlasů. V současné době smlouvu zatím nepodepsali dva zastupitelé, kteří jsou v zahraničí. Strany rovněž čekají na rozhodnutí KDU-ČSL.

„Doufám, že nové koaliční uskupení bude životaschopné. Spektrum stran je více pravicové, a to je to, s čím jsme šli do voleb,“ řekl Radek Klíma (TOP 09), který v radě bude dál zastávat funkci starosty. Klíma bude mít na starosti územní rozvoj, zdravotnictví nebo zahraniční vztahy. TOP 09 se bude rovněž starat o IT, životní prostředí, majetek a obchodní vztahy.

TOP 09 vypověděla smlouvu kvůli sporům se Zelenými

Nový místostarosta Lukáš Herold (ODS) věří, že koalice bude „výrazně dělnější a efektivnější.“ ODS bude řešit majetek a sport a KDU-ČSL školství. Poslední radní, Tomáš Homola (DJK) bude tzv. neuvolněný a bude řešit dopravu.

Klubu ANO připadne veřejný prostor a parkování, finance, sociální oblast a bezpečnost. „Sociální služby jsou prioritou, protože situace na Praze 5 je nyní velmi špatná. Důležité je hospodaření s byty, aby byla nastavena jasná pravidla,“ řekl radní Jan Trojánek (ANO).

Původní koalice skončila v pondělí, kdy TOP 09 vypověděla SZ, ČSSD a KDU-ČSL koaliční smlouvu. Jako důvod strana uvedla spory se Stranou zelených.