Praha má kompletní radu – Stropnický nakonec v čele dopravního výboru

ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) podepsaly v Praze koaliční smlouvu. Staronová koalice vznikla po půl roce vyjednávání a v 65členném zastupitelstvu bude mít většinu 34 hlasů. Ve čtvrtek také zastupitelé zvolili novou náměstkyni primátora po Matěji Stropnickém – stala se jí Petra Kolínská (SZ), která bude mít na starost územní rozvoj. Zastupitelé zvolili i další tři radní, kterými se podle očekávání stali Daniel Hodek (ČSSD), Karel Grabein Procházka (ANO) a Irena Ropková (ČSSD). Stropnický nakonec místo rady zasedne v čele výboru pro dopravu.

Čtyřicetiletá Kolínská byla dříve místostarostkou Prahy 6 pro dopravu, bezpečnost a památkovou péči. Loni v listopadu ale byla z funkce odvolána. Po nominačním projevu ji opozice kritizovala, že neuvedla žádné svoje priority v oblasti územního rozvoje. Kandidátka ale odkázala na programové prohlášení původní koalice. „Důležitou oblastí je strategický a metropolitní plán. Prý v této oblasti přešlapujeme na místě. Vnímám tuto výtku jako oprávněnou,“ uvedla Kolínská.

Před novináři pak dodala, že naváže na práci svého předchůdce Stropnického. „V souladu s programovým prohlášením budu pracovat na tom, abychom měli metropolitní plán, strategický plán. Chci se zaměřit na revitalizaci zanedbaných stanic metra, respektive okolí těchto stanic, a pohnout se dál s velkými rozvojovými územími, jako jsou Bubny, Zátory, Palmovka, nákladové nádraží Žižkov,“ vyjmenovala Kolínská.

Staronovou koalici označila za koalici „poučenou“. „Zažila si určitý sled nepříjemných událostí. Je to ostuda pro Prahu, pokud půl roku nemá vedení. Vycházím z toho, že jsme se všichni poučili a některých chyb se už nebudeme dopouštět,“ poznamenala nově zvolená náměstkyně.

Návrat Stropnického do rady byl původně podmínkou Strany zelených pro setrvání v magistrátní koalici, nakonec ale po odmítnutí ANO a ČSSD ustoupili.

„Já si myslím, že se naše komunikace zlepší – že jsme se poučili – a že koalice vydrží do konce volebního období. Velkou prioritou bude metropolitní plán, a pak rozpracované projekty: třeba projekt Smart Prahy, který pokrývá čtyři zásadní oblasti – energetiku, dopravu, kreativní průmysl a také oblast ICT (informační a komunikační technologie),“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Od rozpadu koalice v říjnu vládla Praze sedmičlenná rada. Nyní bude rada opět jedenáctičlenná, náměstkyní primátorky se stala Kolínská. Daniel Hodek bude mít na starost sociální věci, Karel Grabein Procházka městský majetek a Irena Ropková opět školství. Ropková už jako jediná v pražské radě seděla, byla ale odvolána loni na pozdim, když vypukla koaliční krize na magistrátu. 

Noví pražští radní
Zdroj: ČT24

Ropková před zastupitele ve svém kandidátském projevu předstoupila se třemi hlavními prioritami. Jednou z nich je navyšování kapacit mateřských a základních škol. Uvedla, že v roce 2020 budou Praze chybět v mateřských školách tisíce míst. Do konce roku proto chce předložit plán investic v této oblasti. Za druhou prioritu označila zefektivnění čerpání evropských fondů. Chce jednat s Evropskou unií, zda by bylo možné upravit možnosti čerpání peněz i na stavbu školek na „zelené louce“.

Za třetí důležitou oblast označila „optimalizaci skladby oborů“ a slučování některých středních škol. Řekla, že některé z nich budou muset být sloučeny, uvolněné budovy chce využít pro základní školy. O záležitosti prý už s danými školami jedná. 

Hodek slíbil otevřenost vůči zastupitelům i občanům. Ve funkci chce zlepšovat péči v příspěvkových organizacích hlavního města. Je sice podle něj na vysoké úrovni, ale vidí prostor pro zlepšování.

V žádném případě není vítězem občan Prahy, který vlastně mohl jen zpovzdálí pozorovat, jak se kvůli osobě jednoho radního – Matěje Stropnického – dostalo hlavní město na půl roku téměř do bezvládí.
Kamil Švec
politolog, FSV UK

Stropnický v čele výboru pro dopravu

Odpoledne zastupitelé schválili také nové rozdělení výborů zastupitelstva. Vznikly tři nové – pro sociální věci, evropské fondy a takzvaná smart cities, tedy zavádění moderních technologií do chodu města. Všechny tři nové výbory povedou nominanti ANO. Debata se vedla především o zvolení Matěje Stropnického do čela výboru pro dopravu – nakonec ho ANO i sociální demokraté podpořili.

V čele výboru pro majetek, který dříve vedl nový radní Daniel Hodek, bude Karel Březina (ČSSD). Předsedkyně legislativního výboru Jarmila Bendová (ANO) se přesune na placený post šéfky výboru pro sociální věci a nahradí ji Ondřej Mirovský (SZ/Trojakoalice).

Na jednání zastupitelstva kritizovala vznik koalice opozice. „Nevěřím tomu, že koalice bude funkčnější, akčnější a že bude spravovat město lépe. Nevěřím, že primátorka Adriana Krnáčová udělá větší počin, než že vykydala v zoo slonům hnůj. Přiznejte na rovinu, že jste koalice trafik. Dotáhli jste k dokonalosti to bolševické: každému podle jeho potřeb,“ řekl zastupitel a předseda pražské ODS Filip Humplík.

  • Za ANO: Adriana Krnáčová, Eva Kislingerová, Libor Hadrava, Radek Lacko.
  • Za ČSSD: Petr Dolínek.
  • Za Trojkoalici: Jana Plamínková, Jan Wolf.
  • Noví členové: Karel Grabein Procházka (ANO) jako radní pro majetek, Petra Kolínská (SZ) jako radní pro územní plánování a rozvoj, Irena Ropková (ČSSD) jako radní pro vzdělávání a evropské fondy a Daniel Hodek (ČSSD) jako radní pro sociální oblast.

Opozice rovněž kritizovala to, že zastupitelé nedostali na stůl materiál, ve kterém nová koalice rozdělila místa v magistrátních výborech. Kritizovali to například Tomáš Jílek (TOP 09) nebo Alexandra Udženija (ODS). Hnutí ANO má mít namísto dvou čtyři placené předsedy výborů, nově budou placeni zastupitelé Jiří Haramul a Eliška Kaplicky Fuchsová. Za ČSSD to bude nově Jan Slezák a za Trojkoalici právě Matěj Stropnický (SZ).Předsedové mají plat zhruba 80 tisíc korun měsíčně.

  • Koaliční krizi odstartovalo říjnové jednání zastupitelstva, kdy byli odvoláni čtyři z jedenácti radních, a to i hlasy koalice. Odvoláni byli náměstek Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). Od té doby vyjednávají koaliční partneři o další spolupráci.