Bytové družstvo chce stěhovat nepřizpůsobivé z Mostu do speciální vesnice

Vesnice by mohla vzniknout na okraj sídliště Chánov (zdroj: ČT24)

Problémové nájemníky z paneláků chce mostecké Stavební bytové družstvo Krušnohor přestěhovat do speciální vesnice, která by měla stát na okraji sídliště Chanov. Podle návrhu družstva by tam mělo vzniknout dvacet menších domů. Krušnohor už jedná s městem o pozemcích, s vládou pak chce jednat o penězích. Proti sestěhování problémových obyvatel je však Agentura pro sociální začleňování.

„Chceme vytvořit v podstatě takové sídliště mimo to hlavní bydlení v Mostě pro nepřizpůsobivé. To znamená pro lidi, kteří nám devastují domy,“ uvedl ředitel družstva František Ryba. 

Primátor Mostu Jan Paparega nápad nezavrhuje, město by prý v případě potřeby bylo ochotno poskytnout pozemky. „Rozhodně by se to dalo využít pro velmi nepřizpůsobivé občany, jako jsou narkomani, bezdomovci a podobní,“ tvrdí starosta. 

S vládou pak chce družstvo jednat o vypsání dotačního titulu pro stavbu. Jenže ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek mluví spíše o špatném vtipu. „Mně se to nezdá jako dobrý nápad, touto cestou Česká republika v žádném případě jít nemůžeme,“ domnívá se Jiránek.

Město má starosti s nepřizpůsobivými občany už delší dobu. Na soužití s problémovými sousedy upozorňovali lidé vládu už loni dvěma peticemi, pod které připojilo podpis přes pět tisíc lidí.

„Jsou cesty, jak toto řešit formou sociálních služeb, podpory komunitní práce nebo třeba ustavením domovníků. Jenže v Mostě, kde k problémům dochází, tak není pokrytí těchto služeb dostatečné. Třeba terénní pracovníci nebo komunitní práce se tam vlastně nedělá,“ dodala Zuzana Drhová z Agentury pro sociální začleňování.