Sníh protrhl voliéru. Noc mimo zoo stráví 16 ibisů

Těžký a mokrý sníh nezkomplikoval pouze dopravu a dodávky energií, ale práci přidělal i pražské zoo. Pod jeho tíhou se totiž protrhla ochranná síť voliéry s ibisy skalními a 18 ptáků uletělo. Pracovníci zoologické zahrady začali ibisy hledat. Prostřednictvím sociálních sítí se dozvěděli, že se objevili v různých částech hlavního města, například v Holešovicích či na Vinohradech. Do večera se ale podařilo odchytit pouze dva ibisy. Kdo má informace o dalších, může zavolat na telefonní číslo 737 204 532 nebo na sociálních sítích použít hashtag #ibisdozoo.

„Hm… Radost ze sněhu už mě přešla. Pod tíhou sněhu se protrhla síť voliéry a ulétli dva ibisové skalní. Ale snad je dokážeme dostat zpátky…,“ napsal v úterý dopoledne na svůj facebook ředitel zoo Miroslav Bobek. Z voliéry sice v první chvíli ulétli pouze dva ptáci, postupně se k nim ale přidalo dalších šestnáct.

Jeden ze vzácných ptáků přistál i před redakcí deníku Blesk v pražských Holešovicích, nakonec ale zase uletěl.

Ibis byl spatřen i na dalších místech v Holešovicích a nakonec se ho podařilo odchytit. Později byl odchycen ještě jeden ibis, který byl přímo v zoologické zahradě.

iReportér: Odchyt ibise v Holešovicích objektivem Richarda Balouse (zdroj: ČT24)

U dvou odchycených ibisů nakonec zůstalo. Ačkoli Miroslav Bobek na sociálních sítích informoval, že jeden z ptáků se dostal do areálu kanadského velvyslanectví v Bubenči, po osmé oznámil, že pátrání prozatím končí a bude pokračovat další den. „Víme o několika jedincích, zcela jiná věc však je odchytit je,“ uvedl ředitel zoo.

Lidé mohou oznámit pozorování ibisů na telefonní číslo 737 204 532 nebo použít hashtag #ibisdozoo. Mluvčí zoologické zahrady Jana Myslivečková ocenila, kolik lidí již o výskytu ibisů informovalo. „Ohlas veřejnosti je fantastický, za ten bychom chtěli moc poděkovat,“ uvedla. 

Ibis skalní patří ve volné přírodě mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy. Ibis skalní má černé peří, péřový límec a červenou lysou hlavu, také nohy a zobák jsou červené.

Ibisové skalní mají v trojském areálu zázemí ve voliéře nazvané Africké skály, která se opírá o skalní masiv. Ibisům poskytují skály přirozený prostor k hnízdění. Společně s nimi zde žijí i další druhy ptáků hnízdících na skalních srázech a také několik druhů vrubozobých ptáků, kteří se zabydleli v jezírku před skalami, uvádí web zahrady.