Piráti kvůli Březinovi opustili jednání o pražské koalici. ČSSD navrhuje dohodu s ANO a TOP 09

Události v regionech: Jednání o nové koalici v Praze (zdroj: ČT24)

Pražští piráti opustili jednání o možné koalici v čele s TOP 09. Důvodem byla přítomnost vlivné osobnosti ČSSD Karla Březiny, který je pravomocně odsouzený kvůli kauzám kolem dopravního podniku. „Pan Březina přišel s celou družinou a to je pro nás neakceptovatelné,“ řekl předseda klubu pirátů Jakub Michálek. Piráti trvale žádají odchod Březiny ze zastupitelstva a odmítají i koalici s ČSSD. TOP 09, Trojkoalice, ODS a ČSSD se pak na úterní schůzce domluvily, že se sejdou opět příští týden.

V Praze se na koalici již několik týdnů domlouvali TOP 09, ODS, piráti a Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a SZ). Po nedávném odchodu nezávislých jí ale chybí jeden hlas pro ovládnutí většiny v zastupitelstvu. Pokoušejí se proto přesvědčit ke spolupráci další partnery.

V úterý se konala první schůzka s ČSSD. Pokud by se ČSSD k tvořící se koalici připojila, pak by partneři hlasy pirátů nepotřebovali, protože by měli v 65členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 36 hlasů.

„Schůzka byla čistě informativní,“ řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. „Kolegové ze sociální demokracie si poslechli možnost spolupráce těchto čtyř tradičních demokratických subjektů, proberou to a jsou připraveni se příští týden sejít,“ doplnil. O odchodu pirátů řekl, že je to podle něj škoda.

obrázek
Zdroj: ČT24
Nehodláme být u jednoho jednacího stolu s ČSSD, dokud si tato strana nevyřeší svoje problémy. To, že kolegové pozvali politickou stranu, na které jsme se nedohodli, je v jednání podraz. My samozřejmě nebudeme vstupovat do koalice, která se rodí v takovýchto podrazech.
Jakub Michálek
předseda klubu strany

Podle představitelů ODS a Trojkoalice zřejmě původní projekt definitivně skončil. Předseda pražské ODS Filip Humplík i předseda zastupitelů Trojkoalice Petr Štěpánek uvedli, že se nyní začíná jednat od začátku.

„Odchodem Pirátů se začíná jednání politických subjektů na bázi volebních stran nebo politických klubů de facto znovu od začátku,“ konstatoval Štěpánek. Humplík uvedl, že iniciátorem dalších jednání musí být velké zastupitelské kluby, tedy ANO a TOP 09.

Politolog Kamil Švec o pražském koaličním vyjednávání (zdroj: ČT24)

Zástupci TOP 09, ODS i Trojkoalice uvedli, že žádná ze stran nyní nejedná o možné spolupráci s klubem ANO a ani jím nebyly osloveny. „Paní primátorka (Adriana) Krnáčová vykazuje vzácnou pasivitu, žádným způsobem o věci nejedná, vyčkává v době, kdy město upadá do hlubšího a hlubšího marasmu. Vyčkávání za sto tisíc korun měsíčně je trošku luxus,“ řekl Novotný. Možnou spolupráci s ANO žádná ze stran kategoricky nevyloučila.

ČSSD: Koalice by mohla být složena ze tří až pěti partnerů

Podle zastupitele Karla Březiny (ČSSD) by v hlavním městě mohla vzniknout koalice ANO, ČSSD a TOP 09 případně doplněná hlasy ODS a Trojkoalice. Existují různé varianty, v nichž by bylo od tří do pěti subjektů, řekl Březina po schůzce s TOP 09, ODS a Trojkoalicí, kterou právě kvůli Březinově účasti opustili piráti. Koaliční jednání je podle něj na začátku. Kdy bude znám výsledek, nedokázal říct.

„Pochopili jsme, že koalice v tuto chvíli neexistuje, jednání teprve začínají,“ tvrdí Březina. „Výsledkem by měla být silná koalice, silnější než ta dosavadní, která dovládne do konce volebního období,“ uvedl. „Rychlost jednání by neměla být limitem,“ doplnil.

Karel Březina a Radmila Kleslová
Zdroj: ČT24

Piráti opustili úterní schůzku, protože trvale odmítají jednat s ČSSD. Žádají, aby „pravomocně odsouzený podvodník Březina“ odešel ze zastupitelstva. Březina se k těmto výrokům nechtěl vyjadřovat.

Požadavky, které si vůči jakékoli koalici klademe: Aby to byla koalice mnohem silnější než ta minulá a aby se opírala o jasnou většinu v zastupitelstvu.
Karel Březina
pražský zastupitel

TOP 09 má pět variant

Původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se rozpadla vloni na podzim. Možností jak sestavit koalici v Praze je několik. Žádná se ale neobejde bez komplikací. TOP 09 tvrdí, že má asi pět variant. Konkrétnější být ale nechce. Pro ovládnutí většiny v pětašedesátičlenném zastupitelstvu musí koalice v Praze získat minimálně 33 hlasů.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24