ANO v Opavě padlo, hnutí organizaci zrušilo

Předsednictvo ANO zrušilo místní organizaci v Opavě. Končí tím členství všem jejím dosavadním členům včetně primátora Martina Vítečka. Jednání o obnovení opavské organizace povede na pověření předsednictva moravskoslezský krajský předseda JosefBělica. Organizaci chce budovat celou znova, z nových i původních členů.

Podle mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského je zrušení organizace krajním krokem a předsednictvo lituje, že k němu muselo sáhnout. Jiné řešení ale neexistovalo. “Opavská organizace skvěle uspěla v komunálních volbách a její klub se v koalici ujal vlády na opavské radnici. Bohužel se rozpadl do dvou znepřátelených frakcí a ani několik pokusů o smíření nevedlo k cíli,“ uvedl.

Ani jedna ze stran podle Vořechovského nebyla schopna řešit problémy uvnitř hnutí, domluvit se a dodržet sliby dané předsednictvu. „Osobní ambice a řevnivost byly silnějšími motivacemi než dodržování programu, ducha a etických zásad. Chování znepřátelených frakcí na radnici tak poškozovalo dobré jméno hnutí ANO,“ dodal.

Víteček se odvolá ke smírčí komisi ANO

Opavskou buňku bude obnovovat Bělica. Nejprve chce vytipovat vhodné lidi, s nimiž organizaci postaví znovu. Hledat bude mezi novými kandidáty i dosavadními členy. „Nějakou dobu to bude trvat. Budou probíhat intenzivní jednání, očekávám, že situace se bude měnit a posouvat každý den,“ řekl.

Víteček se ale proti zrušení buňky odvolá k rozhodčí a smírčí komisi ANO. „Chci znát důvody, proč byla zrušena celá organizace, když se jedná o spor mezi mnou a paní Bierhausovou,“ uvedl. Komise by měla mimo jiné zjišťovat, co bylo příčinou sporů a kdo je hlavním viníkem. Primátor je přesvědčen, že rozhodne v jeho prospěch a opavské ANO bude mít možnost zbavit se rebelů a dál naplňovat volební program.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jedna část rozděleného opavského hnutí stála za primátorem Vítečkem, druhou vedla jeho náměstkyně Simona Bierhausová. Víteček a Bierhausová si vzájemně navrhli vyloučení ze strany. Rozkol pak vedl na začátku listopadu k rozpadu koalice na magistrátu. Víteček měl po rozkolu podporu dalších šesti zastupitelů ANO, Bierhausová tří.

Ostatní strany vyčkávaly, jak spory dopadnou

V koalici byli zástupci ANO, Změny pro Opavu, KDU-ČSL, Starostů a ODS. Ve městě už začala nová vyjednávání, ostatní politické strany ale dosud spíš vyčkávaly, jak spory uvnitř ANO dopadnou. Víteček uvedl, že vyjednávání budou pokračovat. Zrušení opavské organizace ANO by podle něj nemělo být problémem.

Opavská ČSSD ale podle Radima Křupaly preferuje spolupráci s oficiální organizací ANO: „Určitě nás zajímá, kteří zastupitelé a kolik jich v nové organizaci bude. Na tom záleží, jak se jednání budou vyvíjet dál. Potřebujeme pro koalici v zastupitelstvu minimálně 20 lidí.“ Stále ale podle něj platí domluvená spolupráce ANO, ČSSD, Změny pro Opavu a KDU-ČSL.

Vítězné hnutí ANO získalo v Opavě 11 křesel. Druhá ČSSD má šest zastupitelů. Po čtyřech mandátech má KSČM a Změna pro Opavu. Tři zastupitelé jsou za Starosty, stejný počet mandátů má ODS i KDU-ČSL a Zelená pro Opavu. Dva zastupitelé jsou za koalici Nezávislých, Občanů a Pirátů.