Od útoku ve Žďáru uplynul rok, někteří studenti se s tragédií dodnes nevyrovnali

Od tragédie na střední škole ve Žďáru nad Sázavou uplynul přesně rok. Psychicky nemocná žena loni vnikla do budovy školy a smrtelně pobodala šestnáctiletého studenta Petra Vejvodu. Lidé na jeho památku chystají smuteční vzpomínkovou akci. Podle psycholožky se ale někteří studenti stále potýkají s postraumatickou stresovou poruchou.

Nyní osmadvacetiletá schizofrenička přijela loni 14. října do Žďáru nad Sázavou. Se studenty se dostala do šaten školy, kde si vzala jako rukojmí dvě dívky. Na pomoc jim přišel právě Petr Vejvoda. Nepříčetná žena ho zabila několika bodnutími nožem. Zraněny byly i dvě studentky a zasahující policista.

Škola na výročí tragédie chystá speciální relaci ve školním rozhlase, na kterou naváže položení květin u Petrova pomníku. Pamětní desku u školy odhalili letos v květnu. Petrovo jméno nese i dubová alej na břehu Veselského rybníka v Novém Veselí. Alej byla vysázena loni 17. října prezidentem Milošem Zemanem, hejtmany a majitelem pozemků Constantinem Kinským.

Student dostane in memoriam Medaili za hrdinství

Podle žďárské psycholožky Petry Píšové se někteří studenti školy doteď potýkají s postraumatickou stresovou poruchou a chodí na terapii. Jejich psychický stav se zlepšuje, ale problémy mohou ještě nějakou dobu trvat: „Mají například skleslou náladu, neprožívají radost nebo se jim zhoršil spánek, kdy se v úzkostných snech vraceli k té události.“

Tragédie ve Žďáru před rokem otřásla veřejností (zdroj: ČT24)

Prezident udělí Vejvodovi in memoriam Medaili za hrdinství. Rodiče ji převezmou 28. října v Praze. Otec Petra ale dál usiluje o systémovou změnu v dohledu nad psychicky nemocnými lidmi. Žena totiž byla loni v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože už v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově. Se stížností proti zastavení jejího trestního stíhání ale otec v květnu neuspěl. Žena je nyní v detenčním ústavu.

Tragédie odstartovala i vlnu kontrol zabezpečení škol po celé republice. Do budovy žďárské školy se nyní nikdo bez čipu a kontroly nedostane. Zpřísněný režim platí i ve čtyřech základních a pěti mateřských školách zřizovaných městem.