Uklízejí Teplice a učí arabské turisty, jak se v Česku chovat

Učí arabské turisty, jak se mají chovat v Česku. Tato snaha muslimů trvale žijících v Teplicích se dostala až do celosvětově sledovaných arabských médií. Skupina vznikla jako reakce na protesty místních. Vadil nepořádek a hluk, který cizinci v lázeňském městě dělají.

Po celé léto rodina sedmnáctileté teplické studentky Eman Ghaleb uklízela v parku. Spolu s přáteli přitom oblékali reflexní vesty. Znají arabskou mentalitu a vědí, jak zapůsobit –například tím, že mezi uklízejícími jsou i známé tváře. Turisté se k nim postupně přidávali. Jedním z nich byl například Hasan, který pak denně nutil svou matku, aby uklízela taky. 

Skupina po Teplicích rozmístila i letáky s informacemi, jaké jsou české zvyklosti. Například turisty učí, že nemůžou volně používat zábavní pyrotechniku. A nebo že pes je ve střední Evropě považován za člena rodiny. Vlastní letáky vydalo i město.

To, že mnozí Arabové před dovolenou nezjišťují zvyky dané země, řešila – i na základě teplického příkladu – celosvětově sledovaná arabská média. 

Každý turista nebo pacient, který má v plánu letět do cizí země, by si nejdřív měl přečíst něco o její kultuře, tradicích a zvycích, protože by mohlo dojít k nedorozumění. Chování, které je u nás normální, může být v dané zemi neakceptovatelné.
Vysílání televize MBC

Na začátku léta proti chování lázeňských hostů protestovali v Teplicích místní. Každý čtvrtý pacient tam je z arabských zemí. Přijíždí s ním i celá rodina. Jak říká ředitel teplické městské policie Michal Chrdle, problém je s rušením nočního klidu. Ten totiž v Česku začíná ve 22:00, zatímco arabští turisté v době ramadánu začínají žít právě až večer. 

Podle primátora se situace už zlepšila

Primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) konstatoval, že situace ohledně arabských turistů se ve městě zásadně zlepšila. „Teď už jsou problémy mnohem menší, než byly,“ uvedl.

Skupina teplických muslimů chce teď jednat s úřady, aby informační letáky turisté dostávali třeba už na letišti. Další léto by totiž rodina Eman Ghaleb ráda dovolenou trávila jinak než uklízením parku.

Události: Soužití arabských turistů s Tepličany (zdroj: ČT24)
  • Teplice byly jediným lázeňským městem, kde se neplatil stejnojmenný poplatek. Teď ho nově chtějí zavést – i v souvislosti s problémy s arabskou klientelou lázní – město totiž dává víc za úklid.
  • Zastupitelé budou o vyhlášce zavádějící poplatek hlasovat 25. září.
  • Podle návrhu by lázeňský poplatek měl činit pro pacienty 15 Kč na den a za lůžko 6 Kč na den.