V Poličce explodovaly tuny střelného prachu, zranily dva lidi

V průmyslové hale Poličských strojíren ráno explodovalo 320 tun střelného prachu. Tlaková vlna odmrštila střechu do vzdálenosti padesáti metrů. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. Škoda je odhadem 25 milionů korun. Poličské strojírny se mimo jiné specializují na likvidaci staré munice.

Průmyslový areál obklopený lesy leží asi dva kilometry od Poličky v řídce osídlené části Bořiny. "Podle všeho dva pracovníci prováděli běžnou údržbu, vzňal se jim manipulační vozík a od něj chytl sklad, kde byl uskladněn výbušný prach," uvedl starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Podle něj je budova o rozměrech přibližně 100 krát 50 metrů zcela zničená, ale díky tomu, že ji obklopuje betonová zeď a zemní val, nebylo okolí explozí příliš zasaženo. Kontejnery z haly byly ale rozmetány po okolí v okruhu zhruba 200 metrů. V Bořinách žije asi 80 obyvatel, které výbuch neohrozil.

Požár byl ohlášen kolem 7:30, na místo vyjelo osm profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Podle ředitele firmy byli hasiči na místě do osmi minut. Podnik firemní hasiče nemá, před lety jednotku zrušil. 80 procent výroby je totiž pro civilní účely.

„Ihned po příjezdu hasiči nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru haly po explozi. Požár se velmi rychle šířil i na nedaleký les. Hasiči postupně dohasili všechna ohniska v lese a soustředili se zejména na požár v hale," uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Výbuch vyšetřuje policie, povolala i pyrotechnika a spolupracuje s hasiči. Zároveň zahájila úkony trestního řízení pro ublížení na zdraví z nedbalosti. Na místo dorazil taky statik, který zjišťuje, zda je místo bezpečné, aby ho kriminalisté mohli ohledat, uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Explodoval bezdýmný střelný prach

Podle generálního ředitele Poličských strojíren Jaroslava Trávníčka explodoval bezdýmný střelný prach. „Jeho úkolem je vyvolat zahořením tlak v hlavni a vymést střelu ven. Nemá tak silné účinky jako střelný prach," řekl.

Trávníček dodal, že tento typ prachu není prioritně určený k tomu, aby bouchal. Oproti tomu klasický černý prach může podle něj i explodovat. „Je to podstatně brizantnější trhavina než bezdýmný prach," konstatoval Trávníček.

Podle něj výbuch nastal krátce poté, co dva pracovníci ve skladu s vysokozdvižným vozíkem manipulovali s paletami, na kterých byl prach naložený. Část palety nebo obalu prý byla asi porušená a prach se mohl vysypat. „Rozhodně se nejedná o zanedbání pracovních povinností," dodal Trávníček.

Sklad na munici a výbušniny je podle generálního ředitele firmy zcela zničený. Odklízení může začít, až policie skončí vyšetřování. To může trvat den, ale i týden. 

Mladší muž utrpěl lehké popáleniny na rukou a ošetřil ho lékař na chirurgické ambulanci v Poličce, hospitalizaci ale nepotřeboval. Starší muž, kterému je asi 65 let, má rovněž lehké popáleniny, do pěti procent povrchu těla, řekla mluvčí záchranné služby Helena Škuligová. „Šlo o popáleniny drobnějšího rázu na noze a části obličeje. Hospitalizovali jsme jej, jak dlouhou dobu tu bude, nevím," dodal Adrián Nemšovský z litomyšlské nemocnice.

Poličku v létě kontrolovali kvůli Vrběticím

V roce 2007 v Poličských strojírnách vybuchl při likvidaci armádní munice granát. Exploze vážně zranila jednu ženu, další dva pracovníci utrpěli lehčí zranění.

Policie letos v létě muniční sklady v Poličce kontrolovala. Podle dřívějšího vyjádření ředitele strojíren Jaroslava Trávníčka se jednalo o běžnou kontrolu vyvolanou výbuchem muničních skladů ve Vrběticích. Závěry státní kontroly zatím nejsou známé.

Události v regionech: Výbuch v Poličských strojírnách (zdroj: ČT24)