Degradace Matěje Stropnického pokračuje – rada mu sebrala další kompetence

Pražská rada na návrh ČSSD odebrala náměstkovi primátorky Matěji Stropnickému (Trojkoalice/SZ) další kompetence. Tentokrát jde o Institut plánování a rozvoje, který zodpovídá za plánování výstavby ve městě a mimo jiné připravuje metropolitní plán. Hlasování inicioval náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Ten uvedl, že jde o technickou, nikoli politickou záležitost. Podle klubu ANO ale Trojkoalice nedodržuje koaliční smlouvu opakovaně.

„Je to věc rady, nikoli médií,“ uvedl k současné situaci Petr Dolínek. Na další otázky už odpovědět nechtěl.  Pro návrh hlasovali členové hnutí ANO a ČSSD. Primátorka Adriana Krnáčová se hlasování zdržela a Trojkoalice hlasovala proti tomuto návrhu.

Matěj Stropnický je přesvědčený, že jde o snahu tlačit na něj co nejvíce, aby z postu odešel. Zatím to ale v plánu nemá.

Koaliční krize se tak dostává do další fáze. Nedávno radní na návrh primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zbavili náměstka přípravy pražských stavebních předpisů. Gesci stejně jako teď i tehdy převzala sama primátorka. ANO a ČSSD navíc požádaly Trojkoalici o výměnu Stropnického. Trojkoalice se dosud za Stropnického vždy postavila.

Zelení: Je to plivnutí do tváře koaličnímu partnerovi

Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) považuje krok koaličních partnerů, kteří mu odebrali další kompetence, za účelový. Vidí za ním tlak developerů. Odkazuje při tom na neshody týkající se přípravy metropolitního plánu, který má regulovat výstavbu v Praze.  

„Metropolitní plán musí mít vymahatelné regulativy, musí být přezkoumatelný soudem a já mám zásadní obavy z toho, aby nenastala situace jako v případě stavebních předpisů, jejichž účinnost pozastavilo ministerstvo," uvedl. „Cílem aliance ANO a ČSSD je zbavit se mě a Trojkoalice jako koaličního partnera," doplnil.

Náměstek primátorky Petr Dolínek ve středu v tiskové zprávě uvedl, že Stropnický měl na zaměstnance Institutu plánování a rozvoje požadavky, které jsou v rozporu se zákonem a mohly by narušit dlouholetou práci na metropolitním plánu.

Pražští zelení podle předsedy Ondřeje Mirovského svolají krizové jednání. „Rozhodnutí rady je podle mého názoru na úrovni plivnutí do tváře koaličními partnerovi," uvedl Mirovský. Situace je podle něj „extrémně vážná".

Zástupci KDU-ČSL potvrdili, že za náměstkem Stropnickým stojí. „Odebírání kompetencí jednotlivým radním se nám rozhodně nelíbí a nesouhlasíme s ním," řekl radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL). Podle něj takový postup neodpovídá koaliční dohodě. Klub Trojkoalice se sejde ve čtvrtek ráno.

ANO bude situaci řešit ve středu večer, celá koalice ve čtvrtek

O dalším osudu magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) budou špičky koalice jednat ve čtvrtek. Už ve středu večer se sešli zastupitelé ANO. „Opakovaně se musíme zabývat nedodržováním platné koaliční smlouvy ze strany Trojkoalice, proto trváme na tom, což už jsme několikrát veřejně deklarovali, že situace Matěje Stropnického v radě je nadále neudržitelná. S tímto usnesením jdeme na jednání koalice,“ prohlásil předseda klubu ANO Michal Hašek. O důvěře vůči primátorce se pak nechtěl vyjadřovat. „Problémy máme, ale chceme nadále pracovat. Nebude to jednoduché, ale tu vůli zatím v tuto chvíli máme,“ dodal. Podle Krnáčové je to na dobré cestě.

ČSSD už v pondělí odhlasovala, že je ochotna zdvihnout ruce pro návrh na odvolání Stropnického. S takovým návrhem ale zatím nikdo nepřišel. Spekuluje se, že by jej mohla přednést opoziční TOP 09. Ta to ale ústy předsedy klubu Jiřího Nouzy odmítla. Jednání zastupitelstva, kde by se mohlo případně o personálních změnách v radě hlasovat, se uskuteční příští týden.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.