Firmy mají nedostatek brigádníků. Studenty nahrazují důchodci

Zatímco v nedávné minulosti měli studenti problém sehnat brigádu, teď mají mnohé firmy velký problém sehnat brigádníky. Studenti mají více možností, mohou podnikat nebo pracovat v zahraničí, mnozí mají takové zázemí, že si nepotřebují přivydělat. Pracovní agentury proto stále častěji najímají také důchodce a nezaměstnané. A cena brigádnické práce stoupá.

Podle prezidenta Asociace pracovních agentur Radovana Burkiewicze se situace obrátila o sto osmdesát stupňů. „Zatímco dříve tisíce brigádníků hledalo brigádu, teď hledají firmy tisíce brigádníků,“ prohlásil Burkiewicz.

Změnu podle něho způsobilo několik faktorů. Na trhu práce je podle něho znát, že hospodářství se oživilo a firmy nabírají lidi. „Zároveň však nechtějí přibírat zaměstnance do stálého pracovního poměru. Své kvalifikované síly využívají na nejexponovanější pozice a jinak využívají brigádníky,“ uvedl Burkiewicz. Dalším faktorem je podle něho to, že studentů středních a vysokých škol je obecně méně vzhledem k nízké porodnosti v letech jejich narození.

Studenti mají lepší zázemí i možnosti

Mnozí studenti mají také v rodinách lepší finanční podmínky, než dříve. „Nejsou nuceni chodit na brigády, dostávají dostatečně vysoké kapesné. Dost lidí už v mladém věku podniká, legálně i nelegálně. Mají také možnosti pracovat v zahraničí za úplně jiné peníze, než třeba v ostravské pekárně,“ doplnil Burkiewicz.

Vzhledem k nedostatku brigádníků stouply mzdy. „Zatímco dříve firmy běžně nabízely na hodinu 55, 60, 75 korun, dnes je to 75 a více korun, mnohé agentury i společnosti platí i 80 až 100 korun,“ uvedl prezident asociace. Vzhledem k tomu, že brigádnických míst je nadbytek, obsadí se nejprve ta lépe placená a pro ty hůře horované firmy nemohou nikoho sehnat. „A ceny tak rostou,“ uvedl. Největší poptávka po brigádních je v potravinářství, pohostinství a ve stavebnictví.

Speciál: Firmy mají nedostatek brigádníků

Novým trendem je, že firmy hojně využívají důchodce a nezaměstnané. Největší pracovní agentura v Moravskoslezském kraji dříve najímala hlavně studenty, dnes jde z šedesáti procent o lidi v důchodovém věku. „Starší lidé jsou zkušenější, více toho umí, šetrněji se chovají k materiálu,“ uvedl například organizátor tradiční mezinárodní výstavy koček na ostravské Černé louce Milan Noha, který na ni pravidelně nabírá brigádníky.

Důchodci jsou stále žádanější

 „Jsou i firmy, které předem hlásí, hlavně nám neposílejte studenty. Říkají, že starší lidé mají spolehlivější docházku, oceňují jejich zkušenosti a dovednosti, mají třeba svářečské kurzy a podobně,“ potvrdil také Burkiewicz.

Na stavbu výstavy koček se nechal najmout i Julius Janíček, který je blízko důchodového věku. „Zlepšuji si finanční situaci a také jsem rád v kontaktu s lidmi, omlazuje mě to,“ řekl muž. Studenti, kteří na brigády chodí, si pochvalují zlepšení finančních podmínek. „V poslední době stouply mzdy nahoru asi o třicet korun,“ uvedl například student Jan Wilczek.

Nejrychleji se obsadí brigádnická místa v klimatizovaných kancelářích, nejhůře pak tam, kde je v létě teplo - třeba v pekárnách. Situace je obdobná ve všech krajích. Například ve středních Čechách bojují firmy s nedostatkem brigádníků třetí sezónu.

Reportáž: Firmy mají nedostatek brigádníků