Klienti zkrachovalé Pojišťovny Morava dostanou po 17 letech část pojistek

Brno - Čtyři tisíce klientů Pojišťovny Morava se po téměř sedmnácti letech dočkají části svých peněz. Po katastrofálních povodních v roce 1997 zkrachovala a skončila v konkurzu. Krajský soud v Brně teprve nyní případ v hlavní části uzavřel a mělo by dojít na vyplácení dlužných pojistek. Na tuto pojišťovnu spoléhala například většina lidí z vytopených Troubek.

Zdeněk Panák z Bochoře na Přerovsku měl v roce 1997 dům zaplavený až po okna a desetitisícové škody. Měla mu je nahradit Pojišťovna Morava. „Dostali jsme jen zálohu. Ještě než se začaly projevovat další závady, pojišťovna byla zrušená,“ líčil Panák.

Náhlý úpadek pojišťovny postihl i další tisíce lidí hlavně z Přerovska, vedle Bochoře či Přerova také Troubek, které byly symbolem tehdejších záplav. Smlouvy s ní uzavřelo osmdesát procent obyvatel obce.

Klienti dostanou asi jen 30 procent z pohledávek

Důvodem krachu bylo špatné hospodaření. Podle senátorky Jitky Seitlové, která se případem zabývá, chybovaly i odpovědné státní úřadu při dozoru. Konkurzní řízení začalo v únoru 1999 a správci tehdy odhadli majetek na 200 milionů. Po téměř sedmnácti letech řízení dospěli správci k zjištění, že celková výše majetku je jen 101 milionů.

Troubky po povodni v roce 1997
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK

Výdaje konkurzních správců přitom dosáhly 38 milionů, z toho asi 17 milionů odměny. Podle usnesení soudu se očekává, že do úplného ukončení konkurzu náklady stoupnou ještě o dalších devět milionů. Vyplývá z toho, že věřitelé dostanou jen okolo třiceti procent ze svých pohledávek.

Seitlová požádala ministerstvo o prověření konkurzu

Senátorka Seitlová se kvůli délce i nákladům řízení obrátila na ministra spravedlnosti a požádala ho o prověření případu. „Doba trvání konkurzu je selháním soudního systému v konkurzním řízení, ale není to ojedinělý případ. Za zcela nepřiměřené považuji to, že náklady řízení a odměny správcům odčerpaly téměř polovinu prostředků ke krytí pohledávek věřitelů,“ řekla Seitlová.

K délce konkurzu se vyjádřila mluvčí Krajského soudu v Brně Lenka Smutná Poláchová. „Doba trvání řízení je ovlivněna několika faktory. Například vysokým počtem přihlášených věřitelů, rozsahem zjišťovaného a zpeněžovaného majetku i postupem konkurzních správců,“ uvedla.

Soud ještě stále dohledává údaje některých poškozených klientů. „Musíme aktualizovat adresy a bydliště věřitelů, zohlednit postoupení pohledávek, případy úmrtí,“ doplnila mluvčí soudu. Soud proto vyzývá bývalé klienty, případně dědice, které ještě neoslovil, aby se sami přihlásili a sdělili kontaktní údaje.

Po 17 letech končí konkurz Pojišťovny Morava (zdroj: ČT24)
Troubky po povodni v roce 1997
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK