Prométheus nahrazuje pacientům v Plzni játra

Plzeň - Plzeňská fakultní nemocnice je první v zemi v počtu operací rakoviny jater a šance pacientů na úspěšnou léčbu se teď díky technické novince ještě zvyšují. Nový přístroj, který se jmenuje Prométheus, umí po náročném chirurgickém zákroku játra nahradit. Lékaři se díky němu mohou pouštět i do extrémně těžkých operací.

Nenápadná skříňka nazvaná Prométheus v Plzni zachraňuje především pacienty s rakovinou jater, kteří by už jinak nedostali šanci. Lékařům dává novou možnost volby. Můžou teď operovat i velmi poškozená játra a nemusí se bát toho, že pacientům po těžké operaci selžou. Přístroj je nahradí. „V okamžiku, kdy se chirurgové pustí do velmi hraniční resekce jater, pomůže játra ochránit, aby dobře zregenerovala i v pooperačním období,” uvádí Ivan Novák, vedoucí lékař jednotky intenzivní péče Fakultní nemocnice v Plzni.

Jak dodává přednosta chirurgické kliniky Vladislav Třeška, pacienti s rakovinou jater, při níž je nutné rizikovou resekci provést, jsou většinou v produktivním věku 45 až 55 let.Při zákroku chirurgové pacientovi vyříznou poškozenou část orgánu. Játra pak v těle znovu postupně dorůstají a nová tkáň je zdravá. Prométheus jaterní tkáň nahradí na dobu potřebnou pro vznik nové zdravé pacientovy jaterní tkáně.

V případě, že přístroj nepoužívá pacient s poškozenými játry, umí Prométheus nahradit ledviny. Provoz přístroje není levný, u jednoho pacienta může podle počtu procedur přijít až na půl miliónu korun. Pacienti, kteří mohou být napojeni na Prométhea, mají však podle lékařů daleko větší šanci na přežití. V současnosti jsou to desítky ročně.