Titul Strom roku 2008 získala Lípa Jana Gurreho z Římova

Brno - Titul Strom roku 2008 získala Lípa Jana Gurreho z jihočeského Římova. Strom, který roste u tamního kostela Svatého Ducha získala ve veřejném hlasování rekordních 34.000 hlasů. Lípě se tak dostalo podpory více než třetiny všech lidí, kteří se do letošního ročníku známé ankety zapojili. Výsledky byly dnes vyhlášeny na brněnském Koncertu pro stromy, jehož cílem je podpořit výsadbu nových dřevin v republice a vzbudit u veřejnosti zájem o zeleň.

Římovští sháněli pro strom hlasy v celém regionu. Na hlasovací archy se podepsali i stovky obyvatel partnerských obcí Římova - německého Albrechtsbergu či chorvatské Rijeky. Do kampaně, v níž se sháněly hlasy, se podařilo zapojit také mnohé firmy působící ve vesnici, řekla Pavlína Binková z brněnské ekologické Nadace Partnerství, která anketu pořádá.

Druhou příčku obsadila oskeruše z Josefova u Hodonína s 18.000 hlasy. Třetí skončil s 16.500 hlasy dub rostoucí v ulici Mezivrší v Praze-Braníku. V hlasování dlouhou dobu vedl. Tak jako každý rok získá vítězná dřevina za odměnu na jaře odborné ošetření. Pokud nebude nutný větší zásah dendrologů, mohou být za ušetřené peníze nakoupeny do Římova nové stromky.

Letošního hlasování o nejsympatičtější dřevinu republiky se zúčastnilo kolem 80.000 lidí, tedy o pětinu více než loni. Hlasovalo se zasíláním dárcovských esemesek. Ekologové tak získali 620.000 korun, které použijí k výsadbě nových dřevin v České republice. Nadace Partnerství již v uplynulých letech poskytla peníze na výsadbu několika tisíc stromů. Loni soutěž vyhrála Stojanova Lípa z Beňova na Přerovsku.