Na Luční boudě se opět konal koncert skupiny MIG 21, ochranáři se zlobí

Pec pod Sněžkou - Na Luční boudě v Krkonoších byl ze soboty na neděli opět koncert skupiny MIG 21. Akce se uskutečnila i přes nesouhlas Správy Krkonošského národního parku, která má strach z poškozování přírody. Luční bouda se totiž nachází v nejpřísněji střežené části hor.

Luční bouda ve výšce 1410 metrů nad mořem byla v sobotu večer doslova zaplněna hosty. V budově její majitelka Klára Sovová připravila koncert skupiny MIG 21. V Peci pod Sněžkou u vjezdu do národního parku hlídkovali celý den ochranáři. Do hor pouštěli pouze auta s platným povolením: „Tyto akce v první zóně národního parku vedou k tomu, že na sebe nabalují negativní jevy. A ty negativní jevy jako například autodoprava jsou pro nás klíčovým problémem,” dodává mluvčí Správy NP Radek Drahný. Koncertu, se kterým nesouhlasí, ale ochranáři zabránit nemohou.

Luční bouda už loni koncerty hostila a její majitelka za pořádání jedné z hromadných akcí v národním parku dostala pokutu 250 000 korun. Rozhodla se proto založit klub přátel Luční boudy - koncerty se tak podle ní stávají klubovou záležitostí. Sovová navíc včerejší vystoupení MIGu pojala i jako oslavu narozenin. Situaci tak popisovali i někteří návštěvníci, jiní však podle vlastních slov přijeli jen na koncert.

Majitelka Luční boudy odmítá, že by její akce poškozovaly přírodu. Návštěvníky koncertu podle ní přivezla i odvezla auta, která dostala povolení. Hluk z vystoupení venku nebyl slyšet. Mluvčí Luční boudy Jiří Chvojka dodává, že nechápe pravý důvod zájmu ochranářů: „Je to prostě akce uvnitř hotelu, nikdo nechodí ven, nejsou tady žádné ohňostroje, neděje se tady nic, co by mělo být zájmem KRNAPu, takže my vůbec nechápeme proč se tím zabývají.”

Majitelka Luční boudy Klára Sovová je připravena i přes odpor ochranářů v kulturních akcích pokračovat.