Terezín získá na obnovu půl miliardy z evropských fondů

Terezín (Litoměřicko) - Město Terezín získá v následujících třech letech půl miliardy korun z evropských operačních programů. Peníze půjdou na rekonstrukci čtyř historických objektů. V budovách Kavalír 2, Retranchement 5, Dělostřeleckých kasárnách a Jízdárně vzniknou především muzea a historické expozice. Smlouvu o dotaci dnes v Terezíně podepsala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a ministr kultury Václav Riedlbauch.

Příjemcem dotace je zájmové sdružení Terezín - město změny, které založily Ústecký kraj a město. Projekt oživení historických památek v Terezíně je zaměřen na vzorovou obnovu předem vytipovaných objektů, kde budou kromě historických expozic k vidění i ukázky řemesel či vojenského výcviku při speciálních tematických prohlídkách. Všechny objekty by měly být zrekonstruované do roku 2013.

Terezín je na kandidátní listině pro zápis na seznam UNESCO

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

V objektu Kavalír 2 vznikne ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Dělostřelecké muzeum. Práce by měly začít ještě letos. V objektu Retrachement 5 bude zřízeno Centrum obnovy a využití vojenských pevnostních systémů. Mělo by mapovat jejich vývoj, postupnou obnovu včetně postupů. Vznikne zde i stálá expozice vojenského života v 18. století. Jízdárna by po rekonstrukci měla sloužit původnímu účelu, tedy pro výcvik dobového vojenského jezdectva. Ve zrekonstruovaných Dělostřeleckých kasárnách by měl sídlit mimo jiné Nadační fond Leo Becka.

„Půlmiliarda bude zrnkem v moři, ale já věřím, že když už se jednou začalo, že se bude pokračovat,“ domnívá se starostka Terezína Růžena Čechová (nez.), podle které je hlavní, že se po letech, kdy město opustili vojáci, začalo konečně něco dělat. Terezín se tak musel rozloučit například se sny o tom, že zde bude sídlit nová středoevropská univerzita. „Raději si vyzkoušet něco v malém, než tady dělat megalomanské plány,“ dodal Riedlbauch.

Dotace byla přidělena z Integrovaného operačního programu z oblasti národní podpory využití potenciálu kulturního dědictví. Zprostředkovatelem dotace je ministerstvo kultury. Terezín je na kandidátní listině pro zápis na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. „Proto usilujeme o to, abychom realizací projektu dosáhli znovuoživení významných památek a rozšířili povědomí o městě Terezín jako zachovalé vojenské pevnosti,“ uvedla hejtmanka.

Terezín se stavěl v letech 1780 až 1790 jako vojenská obrana před vpády Prusů. Je vrcholem pevnostního stavitelství bastionového typu. Za druhé světové války město zneužili nacisté, kteří v něm zřídili židovské ghetto a koncentrační tábor. Do 90. let minulého století mnoho objektů využívala armáda, od jejího odchodu vesměs chátrají. V minulých letech se objevilo několik snah město oživit, kvůli nezájmu nebo penězům ale ztroskotaly. Až nyní se všichni shodli, že jde o nový začátek, který městu přinese nový život.

  • Jízdárna v Terezíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1624/162381.jpg
  • Pevnost Terezín autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1624/162382.jpg
  • Terezín autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/231/23037.jpg