Sněžku „trápí“ velká návštěvnost

Vrchlabí - Nejnavštěvovanější české hory Krkonoše jsou přelidněné, třeba na Sněžku denně šplhá až 10 tisíc lidí. Strážci parku na polské straně proto pohyb po některých trasách omezili a respektovat to musí i čeští turisté.

Často využívanou řetězovou cestou lze stále vystoupat na nejvyšší českou horu, zpátky už ale musí turisté jinudy. Jednosměrný provoz bude na této trase na nejvyšší českou horu platit celé léto. „Řetězová cesta je asi největším problémem pro návštěvnost hor, jedná se o strmý a velmi úzký úsek,“ vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Podle vyjádření ředitele Karkonoskiego Parku Narodowego Andrzeje Raje jde především o bezpečnost turistů a nižší škody v přírodě. Návštěvníkům Sněžky se to ale nelíbí. Podle ředitele polského národního parku se však už množství turistů, kteří sem v létě vystoupají, blíží hranici únosnosti.

U nás jsou Krkonoše po Praze druhou nejvyhledávanější destinací. Ročně je navštíví asi šest milionů lidí. „Takhle velké množstí návštěvníků, i když ukázněných, už působí problémy, protože když se mají na úzké cestě vyhýbat, vždy způsobí nějakou škodu,“ objasňuje Drahný.

Jen lanovkou vyjede na vrchol Sněžky každý rok skoro sto tisíc turistů. To je maximum, které správci národního parku dovolí. Zájem je ale mnohem větší, například 5. července převezla lanovka na Sněžku více než 1 700 lidí. V sezóně navštíví Sněžku až deset tisíc turistů denně, celkem jich za rok stane na nejvyšším vrcholu Krkonoš více než jeden a čtvrt milionu.