Jízdarna a divadlo ve Valticích získaly čtvrt miliardy na opravy

Valtice – Ministerstvo kultury schválilo rekonstrukci zchátralého divadla, zimní jízdárny a zahradního domku v areálu valtického zámku. Díky dotaci, která přesahuje 250 milionů korun, vznikne ve třech objektech Národní centrum divadla a tance. Už za čtyři roky má poskytnout zázemí divadelním a tanečním souborům, ale také badatelům, které zajímají dějiny těchto umění. Projekt zastřešila řada kulturních institucí, včetně Národního divadla.

Zimní jízdárna byla kvůli špatnému stavu využívána jen omezeně, barokní divadlo a přilehlý zahradní domek dokonce vůbec. Do roku 2015 firmy provedou památkovou obnovu všech tří objektů a vytvoří dva sály s jevišti celkem pro 650 lidí. Sály budou postavené tak, aby splnily nároky profesionálů i amatérů, herců a tanečníků. Vedle divadelních a tanečních představení se počítá i s pořádáním tematických výstav. V centru vznikne také elektronická badatelna, ve které budou dostupné materiály o historii i současnosti tance a divadla.

„Evropské peníze jsou jedinou možností, jak překročit fázi projekční, kterou už máme na stole, a posunout se k realizaci,“ říkal kastelán valtického zámku Michal Tlusták v době, kdy se o dotace žádalo.

Celkové náklady na vznik Národního centra divadla a tance dosahují částky 254 459 573 Kč. Náklady z velké části pokryjí evropské fondy, odkud přišla dotace ve výši 216 290 637 korun. Zbytek peněz na projekt uvolnilo ministerstvo kultury. Provoz centra bude podle plánů zahájen 1. dubna 2015.

Dnes už z původního divadla, které nechal k zámku v roce 1790 přistavit kníže Alois I. Josef, zbyly jen obvodové zdi. Na budově se podepsala především komunistická správa zámku, definitivní konec přišel v polovině 60. let, kdy na zámku sídlilo zemědělské družstvo. „Takový luxus, že si soukromá osoba mohla dovolit divadlo, byl samozřejmě velkým trnem v oku. Proto se soudruzi rozhodli, že najdou pro divadlo smysluplnější využití - vznikla tady traktorová opravna,“ popsal kastelán. Družstevníci zbořili lóže i pódium a do stěny divadelní budovy probourali vrata pro vjezd traktorů. Do dnešní doby se dochovalo pouze několik málo fotografií zbytků původního interiéru.