Chlumeček má konečně majitelku

Chlumeček (Českokrumlovsko) – Historická tvrz v Chlumečku na Českokrumlovsku má šanci na záchranu. Kulturní památka patří k nejohroženějším v kraji a podle expertů drží pohromadě už jen silou vůle. Správci se snažili tvrz se dvorem prodat deset let, nyní má konečně novou majitelku a ta zase plány na obnovu objektu.

Tvrz Chlumeček – zůstávají z ní jen zdi. Stropy se propadly, rozbitá okna chrání poslední mříž, dovnitř se při dešti valí voda, tašky padají na cestu. „Nejenom zvenku, ale i zevnitř je ten objekt v katastrofálním stavu,“ prohlásil starosta Kremže Josef Troup (ODS).

Tvrz vlastnili Bukovští. Přišli o ni v roce 1950, desetiletí zde potom hospodařili družstevníci. Bukovští se k rodinnému majetku dostali v 90. letech a hned ho pronajali místním farmářům. „V roce 1993 se tam investovalo kolem pěti milionů korun,“ uvedl původní nájemce farmář Stanislav Bůžek. Bůžkovi uvnitř postupně budovali rodinnou farmu, projekt ale nedokončili. Po smrti posledního majitele připadl komplex státu a s jeho úředníky zemědělci nenašli společnou řeč. „Nedohodli jsme se, protože cena byla přemrštěná, a já jsem se rozhodl vystavět si novou farmu,“ dodal farmář Bůžek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Tvrz správci státního majetku pak nabízeli deset let. Za dva a půl milionu ji ale nikdo nechtěl, její cena tak postupně klesala. Nakonec ji prodali až teď, v sedmém kole za 630 tisíc korun. „Myslím, že nám spadl velký kámen ze srdce,“ podotkl ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Zdeněk Prokopec.

Nová majitelka má jasnou představu, chce tady vybudovat hotel a školicí středisko. „Máme v plánu obnovit původní zámeckou zahradu,“ potvrdila nová majitelka Jana Kriváňová a ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec doplnil: „Myslím, že pokud se naplní plány nové majitelky, mohlo by to být ku prospěchu věci.“ Také Kamila Hrabáková z Odboru památkové péče Krajského úřadu Jihočeského kraje je spokojená: „Konečně bude o tu památku postaráno.“

Nová majitelka zatím nedokázala říci, kdy začne chátrající tvrz opravovat. Teprve připravuje projekt.