Snowboardista si zpod laviny, kterou strhl, zavolal pomoc

Ostrava – Jednadvacetiletý snowboardista v Beskydech uvolnil odpoledne sesuv sněhu, který ho také zavalil. Zpod sněhu si ale mobilem zavolal horskou službu, která ho zachránila. Další menší lavina pak ale částečně zasypala dva ze tří záchranářů, kteří vyrazili na místo. Podle záchranářů mladík porušil všechny zásady bezpečného pohybu v horách, měl ale obrovské štěstí.

Záchranáře druhá lokální lavina zasypala částečně v době, kdy už byl snowboardista vysvobozený. „Jeden byl ve sněhu po prsa. Zvládl si vytáhnout z batohu lopatu a vykopat se. Pak vyprostil i kolegu, který ve sněhu uvízl až po krk,“ uvedl záchranář horské služby Radan Jaškovský. Na zásahu se podílel.

Trojice pracovníků HS riskovala životy kvůli mladému muži, který jel volnou přírodou na Pustevnách. Sjížděl svah kousek od sloupů lanovky. Neopatrnou jízdou způsobil sesuv sněhu o délce přibližně 100 metrů. „Sníh ho vláčel asi 80 metrů,“ doplnil Jaškovský. Štěstí měl zasypaný i v tom, že se nezranil a sníh nebyl příliš hutný. Pod sněhem se mu podařilo vyhrabat jakousi kapsu. V ní mohl dýchat a především dokázal mobilním telefonem zavolat pomoc.

Tříčlenný tým HS s lavinovým výcvikem tak mohl být na místě sesuvu velmi rychle. „Našli jsme jej bez problémů, protože kousek snowboardu vyčníval ze sněhu. Hlavu měl asi v metrové hloubce,“ popsal situaci záchranář s tím, že mladý muž byl jen trochu v šoku. Jinak neutrpěl žádná zranění.

Náčelník HS Beskydy Rostislav Pavlica uvedl, že si snowboardista počínal velmi nezodpovědně. „Volným terénem jel v době zvýšeného nebezpečí sněhových sesuvů. Navíc přímo na svahu, na kterém takový sesuv mohl předpokládat. Neměl žádné vhodné vybavení, například lavinový vyhledávač, a kromě toho byl zcela sám. To, co se mu stalo, je jen logickým vyústěním jeho lehkomyslnosti,“ komentoval počínání zachráněného Pavlica.

Před podobnými kousky varuje další vyznavače lyžování ve volném terénu. „Vyzývám všechny lyžaře i snowboardisty, aby se nepouštěli mimo sjezdové trati,“ řekl náčelník. Podle něj za podmínek, které v Beskydech teď panují, hrozí ve volném terénu nebezpečí vážného zranění či ohrožení života. V horách je velmi mnoho sněhu a ke zraněným se kvůli tomu horská služba vůbec nemusí dostat ani se speciální technikou, kterou obvykle používá.