Praha 5 chce spojit Barrandov a Nové Butovice lanovkou

Praha – Lanovka, která by byla součástí Pražské integrované dopravy, by v budoucnu mohla spojit Barrandov s Novými Butovicemi. Obě čtvrti odděluje Prokopské údolí, přímá cesta je možná pouze pěšky, městskou hromadnou dopravou je nutné cestovat oklikou přes Smíchov. Lanovku by do pražského územního plánu chtěla zařadit radnice Prahy 5, nápad se líbí i představitelům Prahy 13. Výstavba nové pražské lanovky však má stát půl miliardy korun. Není jasné, kdo ji zaplatí.

Lanová dráha by měla být dvoukilometrová. Její konce mají být u barrandovské tramvajové smyčky a novobutovického nákupního centra. Mělo by se jednat o kabinovou lanovku se dvěma kabinami pro šedesát lidí. Trať by podpíraly tři sloupy o výšce až 45 metrů. Jízdní doba by se díky lanovce zkrátila z dnešní půlhodiny tramvají a metrem na pět minut.

Lanovka by byla součástí MHD. „Konzultovali jsme to s Ropidem. Zajímavé by mohlo být i další napojení na autobusy do Motola a k prodloužené trase metra A,“ poukázala architektka úřadu Prahy 5 Elena Lacinová. Zdůraznila, že propojením obou sídlišť se úřady zabývají už nejméně patnáct let, v minulosti se uvažovalo také o přemostění Prokopského údolí.

V Praze jsou dnes dvě lanovky. Ta petřínská je zahrnuta do městské hromadné dopravy, její současná podoba pochází z poloviny 80. let. O necelé desetiletí starší je sedačková lanovka v zoologické zahradě. Mezi pražské lanovky je občas uváděna také krátká dráha u smíchovského hotelu Mövenpick. V budoucnu by kromě barrandovsko-butovické lanovky mohla vzniknout také další lanová dráha z Podolí na Kavčí hory.