Dům ze slámy, revoluce ve stavebnictví?

Hradec Králové - Sláma jako stavební materiál. Jde to vůbec dohromady? Jakub Wihan se v Božanově na Broumovsku snaží ukázat, že ano. Staví tam experimentální domek ze slámy. A neobvyklou technologii učí i další.

Cihly pro domek pana Wihana rostou na pšeničném poli. Dům bude z balíků slisované slámy. Vše bude probíhat podle vzoru staveb z prérií americké Nebrasky. „Použijeme padesáticentimetrové balíky slámy. My máme velmi dobře izolovaný prostor, ve kterém se téměř nemusí topit. Stěny se dokončí tím, že se omítnou zvenku vápennou omítkou a zevnitř z velké části hlínou,“ vysvětluje stavební inženýr Jakub Wihan. 

Domek má půdorys šest krát šest metrů. Pan Wihan ho podle vlastního projektu postaví za tři týdny. Osadí tři sta padesát balíků slámy, využije použitá okna a dveře. Proto potřebuje jen čtyři sta tisíc korun. Pomáhají mu dobrovolníci, kteří se chtějí stavění ze slámy také přiučit. „Chtěla bych do budoucna něco malého, jenom chatku,“ říká Zuzana Dubová z Hubenova u Jihlavy. „Do budoucna si chceme postavit něco vlastního,“ přiznává Ondřej Kubeček z Prahy. „Vidím v tom jednoduchost a zdravé žití,“ dodává František Valčík z Písecka.  

Dům ze slámy si stavíte sami. To vám zvedne sebevědomí a pomůže najít místo na světě, protože si ho vytváříte, říká pan Wihan. „My navrhujeme domy tak, aby vydržely nejmíň dvě stě let. Ten dům potom, když v něm žijete, tak má příznivé účinky, cítíte se v něm dobře,“ zdůrazňuje Jakub Wihan.  

Koncem května přijede sem do Božanova anglická stavitelka Barbara Jonesová a povede tu mezinárodní seminář o stavění ze slámy.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)