Podnikatel Holeček u soudu neuspěl, vila půjde nejspíš k zemi

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost pardubického podnikatele Miloše Holečka, jenž si bez stavebního povolení a v rozporu s územním plánem postavil luxusní vilu. Stavbu nejspíš čeká demolice. Odůvodnění soudci zatím nezveřejnili, učiní tak v nejbližších dnech, uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová. Soud už v minulosti odmítl přiznat Holečkově stížnosti odkladný účinek. Proti dnešnímu rozhodnutí již není odvolání.

Vila vyrostla na pozemku, který není určený pro výstavbu. Stavební úřad proto nařídil její odstranění. Podle NSS úřad postupoval v souladu se zákonem.

Dům stojí na pozemku v lokalitě Na Ležánkách nedaleko soutoku Labe a Chrudimky. Parcela je vedena v územním plánu jako rekreační zeleň. Holeček v uplynulých týdnech usiloval o změnu územního plánu. Pardubičtí zastupitelé ale jeho snahy zatím odmítají. V pořadí třetí návrh na změnu zamítli v úterý.

Holeček by měl stavbu sám odstranit. Pokud nařízení nesplní, musí město ze zákona provést exekuci. Náklady bouracích prací včetně projektu pak stejně uhradí majitel vily. Mohou dosáhnout až deseti milionů korun, což je ekvivalent hodnoty domu.

Holeček před časem prohlásil, že uvažuje o přestěhování domu o několik metrů, čímž by se kolizi s územním plánem vyhnul. Náklady odhadl na 1,2 milionu korun. Nakolik je takový záměr reálný, není zatím jasné. „Přestěhování je v zásadě možné. Tím bychom splnili podmínky shody s územním plánem. Jiné řešení, jak se vyhnout demolici, mne v tuto chvíli nenapadá,“ řekl dnes Holeček. Vila stojí na pozemku, který je v územním plánu veden jako rekreační zeleň jen zčásti. 

O odstranění stavby původně rozhodl stavební úřad pardubického městského obvodu I. Holeček se proti rozhodnutí bránil správní žalobou u krajského soudu, ale neuspěl. Následovala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, taktéž neúspěšná.