Jihomoravské územní zásady půjdou k Ústavnímu soudu

Brno – Jihomoravský kraj podává ústavní stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil zásady územního rozvoje – celokrajský územní plán. Podle krajského radního zodpovědného za územní plánování Davida Macka neměl NSS některé body posuzovat. Ačkoli se původními zásadami teď bude zabývat Ústavní soud, kraj zatím začal připravovat jejich novou verzi. To ale potrvá dva až tři roky.

Nejvyšší správní soud není podle radního Macka soudem, který se měl zásadami územního rozvoje zabývat. Kraj rovněž tvrdí, že jeden z asistentů NSS byl podjatý. „Je asistentem soudce a zároveň je starostou jedné z jihomoravských obcí,“ uvedl radní Macek.

Jihomoravské zásady územního rozvoje s výjimkou koridoru horkovodu z Dukovan na hranici kraje zrušil NSS zejména proto, že kraj dostatečně neposoudil takzvané kumulativní a synergické vlivy staveb – jejich souhrnný vliv na životní prostředí. Nejvíce námitek proti zásadám se týkalo silničních koridorů R43, R52, R55 a dálničních tangent kolem Brna, jejichž vybudování by ovlivnilo život v jižní části brněnské aglomerace. Kraj tvrdí, že provedl vše, co mohl. „Bylo uděláno vše, co uděláno být mělo, a my chceme, aby to Ústavní soud posoudil,“ řekl David Macek. Soudu se také nelíbilo, že kraj řádně nepřihlédl k námitkám obcí. Podle Macka se ale kraj o názory starostů zajímal a diskutoval s nimi.

Návrh na zrušení zásad, které platily od loňska, podala skupina 14 obcí a 13 jednotlivců. NSS zásady zrušil 21. června, zastavil tak přípravu staveb nadregionálního významu, jako jsou vysokorychlostní silniční tahy nebo železniční koridory. O ústavní stížnosti začali představitelé kraje uvažovat téměř hned po vynesení rozsudku.