Novoroční ohňostroj v Praze byl pro labutě na Vltavě fatální

Praha - Při novoročním ohňostroji v Praze uhynulo několik labutí a několik dalších se zranilo. Ptáci se v šoku snažili odletět z řeky, ale zachytili se při tom do tramvajových trolejí. Vyděšení byli také diváci, vedle kterých poranění ptáci padali. Rozhořčení jsou teď ochránci přírody. Podle nich hlavní město porušilo zákon o životním prostředí, když akci pořádalo na řece, kde v zimě přezimuje tisíce ptáků.

Vyplašení ptáci zimující na řece se během novoroční ohnivé show snažili odletět, jenže se zachytávali o troleje na Mánesově mostě a padali na chodník. Dvě labutě teď bojují o život v záchranné stanici v Jinonicích. Minimálně dvě další zahynuly pádem do vody a jednu bezvládnou labuť podle svědků nechal přítomný policista odnést řekou.

Podle ochránců přírody byla od města jednoznačně chyba povolit ohňostroj u Střeleckého ostrova. Břehy Vltavy jsou totiž teď v zimě oblíbeným shromaždištěm několika druhů ptáků. „My jsme přesvědčeni, že v tomto případě úředníci porušili zákon č. 114 na ochranu přírody a krajiny, proto dáváme celou věc k prošetření ČIŽP,“ uvedl Petr Stýblo, ředitel Českého svazu ochránců přírody Praha. „Moc mě mrzí, co se stalo. Asi je to o nějaké diskuzi pro příště, zda by se na velké ohňostroje nemělo změnit místo,“ uvedl pyrotechnik Václav Krupička.

Úředníci odmítají, že by v zabezpečení místa odpalu pochybili. Vedení magistrátu o zákazu ohňostrojů neuvažuje. Problém vidí hlavně v nebezpečných tramvajových trolejích. „V příštích týdnech bude OŽP Magistrátu jednat o vyřešení problému s trolejemi s tím, že by měly být zviditelněné tak, aby do nich ptáci včetně labutí nenaráželi,“ uvedla Tereza Králová, mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy. 

V záchranné stanici v Jinonicích ročně ošetří přes 30 labutí zraněných o troleje. Další stovky ale podle ochránců přírody uhynou přímo na místě.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)