Developerům se v Černolicích daří. S volbami starosta nespěchá

Černolice (Černošicko) -  Postup starosty Antonína Zdeborského (ODS) ohledně schvalování územního plánu se ve středočeských Černolicích podle odborníků vymkl kontrole. Na protest proti jeho praktikám se v zastupitelstvu vzdali mandátu všichni jeho oponenti. Starosta měl podle zákona podat návrh na vypsání předčasných voleb, poradil si však jinak. Nominoval do zastupitelstva náhradníka ze své vlastní strany, která tak oproti volbám získala mandát navíc. Bouřlivou politikou v obci Černolice se zabývala reportérka Jana Neumannová z Reportérů ČT.

Kolem schvalování územních plánů bývá v mnoha obcích pořádně rušno, nejinak tomu je v Černolicích. Soukromá společnost Altstaedter Investments zde zakoupila pozemky s ornou půdou. Za změnu pozemků v územním plánu na stavební parcely obci nabídla sponzorský dar 10 milionů korun na výstavbu kanalizace, což zastupitelstvo loni v prosinci posvětilo. Podle jednatele společnosti ERA Reality Tomáše Kučery se tak zvýšila ziskovost developerského projektu až na 80 milionů korun. „Můžeme to klidně nazvat privatizace veřejné správy, že si kdokoliv může koupit rozhodnutí obce nebo územně-správního celku, které mu vyhovuje,“ podotýká právnička Transparency International Radka Pavlišová.

Podobně byly zhodnoceny také pozemky vlastněné předsedou Fotbalové asociace Miroslavem Peltou, který má podle vlastních slov s obcí přátelské kontakty. Podle nového územního plánu může na pozemcích vystavět až 23 nových domů. Místní ale takové štěstí nemají. Pozemky jim patřící, které na obec přímo navazují, přes dlouholetá jednání zůstávají stále zemědělskou půdou. Obec zamítla také žádost občanů na vypsání referenda o územním plánu, podle zastupitele Petra Laciny (Společně pro Černolice) by zdržení projektů přineslo obci ztrátu.

  • Starosta Antonín Zdeborský zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4490/448973.jpg
  • Územní plán Černolic zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4490/448974.jpg
  • Miroslav Pelta autor: Jan Zátorský, zdroj: Isifa/LN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2876/287518.jpg
  • Černolice zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4490/448972.jpg

Vzpoura opozice: Chceme nové volby

Schválení územního plánu však byl jen začátek. Zastupitelstvo odvolalo starostu Jiřího Michala a zvolilo nového, Antonína Zdeborského. Část zastupitelů podala na protest rezignaci s cílem vypsání předčasných voleb. „Pokud počet zastupitelů klesne o více než polovinu nebo pod pět, zastupitelstvo není usnášeníschopné, a je to důvod pro vypsání nových voleb,“ potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Nový starosta si však poradil jinak. Jmenoval do zastupitelstva jako náhradníka svou stranickou kolegyni, čímž ODS zvýšila počet svých mandátů o jeden. „Postupuji v souladu s výkladem zpracovaným advokátní kanceláří. V tuto chvíli běží třicetidenní lhůta na posouzení, zda mají, či nemají být nové volby vypsány,“ uvedl v prohlášení Zdeborský.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)