Na Slupi čeká 6000 dárků od Ježíška

Praha - Na šest tisíc exponátů představuje letošní tradiční vánoční výstava v pražské botanické zahradě Na Slupi, která se letos koná pod názvem Dárky od Ježíška. Dětičky by ale z vystavených dárečků asi dnes velkou radost neměly: iPod, Wii, notebook, transformery nebo skateboard by tu hledaly marně. Naproti tomu jejich prarodiče měli jistě oči navrch hlavy, když na ně zpod stromečku juknul houpací koník, plyšový medvídek, dřevěné figurky nebo loutkové divadélko.

Právě dárky a starodávné hračky doplňující obvyklé živé vánoční stromky s historickými a originálními lidovými vánočními ozdobami jsou tentokrát oním „něčím navíc“, čím se tradiční vánoční výstava Petra Herynka liší od těch předchozích.

Výstava vrátí návštěvníky o stovku let zpět a připomene staré hračky z polínek, hadrové i jiné panenky, kuchyňky a pokojíčky, postýlky, kočárky, medvídky, kašpárky, mechanické hračky, vojáčky, loutky a knížky. Nechybějí ani tradiční i netradiční betlémy a vánoční ozdoby a dekorace.

Na výstavě ale jako obvykle nejde ani tolik o exponáty, jako spíš o staročeskou vánoční atmosféru. Právě ta je už třicet let hlavním trumfem Herynkových vánočních expozic. Návštěvníci se mohou těšit také na miniaturní trh, odkud si mohou trochu české vánoční tradice odnést domů.

Výstava Dárky od Ježíška v horním skleníku botanické zahrady Na Slupi potrvá do neděle 2. ledna. Otevřena je denně od 10 do 17 hodin včetně sobot a nedělí (na Štědrý den a na Silvestra do 16:00). Navazuje na výstavy Lidové vánoční ozdoby (2009), Vánoce na vsi (2008), Tajemné postavy adventu (2007), Staročeské Vánoce (2006) nebo České Vánoce v kuchyni (2005).

Na vernisáži výstavy byly pokřtěny i dvě knihy Petra Herynka (České Vánoce v kuchyni – Staročeské zvyky a pokrmy a Lidové vánoční ozdoby) a knihy Květy Korečkové (České Vánoce v kuchyni – Vzpomínky a recepty z Chodska a Pošumaví). Kmotrem knih je Miloň Čepelka.

Výstavu pořádají Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Botanická zahrada hl. města Prahy, Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem, časopis Zahrádkář, Country Radio, nakladatelství Argo, firma Rosa a Lesy České republiky – Okrasná školka Ďáblice.