Fara v Horním Maršově ožívá, teď je ale zasvěcena ekologické výchově

Horní Maršov (Trutnovsko) – Barokní fara v Horním Maršově v Krkonoších o víkendu znovu ožije. Nebude však již sloužit původnímu účelu. Rekonstruovali ji lidé ze sdružení Sever, které se věnuje ekologické výchově, na staré faře vzniklo jedno z jeho krkonošských center.

Členové ekologického sdružení Sever zakoupili starou maršovskou faru před jedenácti lety. Polorozpadlou budovu za 47 milionů korun – s významným přispěním z evropských fondů – rekonstruovali sice tak, že zachovali její historické rysy, ale současně do ní zanesli nejmodernější trendy šetrného bydlení. Teď se v ní budou věnovat ekologické výchově. "Většina z nás ví, co by se mělo dělat, možná i částečně, jak by se to mělo dělat. Ekologická výchova ale má místo v okamžiku proč bych to měl dělat já sám osobně," vysvětlila její potřeba zakladatelka sdružení Sever Hana Kulichová.

Aby lidé nové krkonošské centrum ekologické výchovy poznali, chystají jeho provozovatelé na sobotu velké představení s kyselem uvařeným v černé kuchyni nebo výstavou práce mladých výtvarníků. „Bude i divadelní představení o chudé děvečce Maršovské, od šesti hodin potom bude přehlídka maršovských koláčů. Udělali jsme výzvu, abychom do programu zapojili místní obyvatele,“ nastínila organizátorka programu Anna Klimešová.

Stará maršovská fara teď bude nabízet pobyty třeba pro děti z městských škol, ale také komerční ubytování.

Václav Svoboda o rekonstruované maršovské faře (zdroj: ČT24)