Oceněný hrdina: Na řidiče už sahaly plameny, když jsem ho vytáhl

Brno - Tragická nehoda, při které málem uhořeli dva lidé, skončila nakonec jen doutnajícím vrakem auta. Mladý pár z hořícího vozu vytáhl policista Jakub Štaffa, který dnes za svůj hrdinský čin získal ocenění Gentleman silnic. Dveře auta nešly po nehodě otevřít, aby se k dvojici dostal, musel ohnout rám dveří - vlastníma rukama.

„Dívku jsem vytahoval, když motorová část hořela. Na řidiče už sahaly plameny,“ popsal stresující situaci bezprostředně po nehodě jihomoravský policista Jakub Štaffa. Byl to právě on, kdo se loni 16. listopadu připletl k hromadné nehodě nedaleko obce Štarnov na Olomoucku. Když se vracel ze služby domů, přímo před ním se srazila dvě auta, sám musel strhnout řízení do protisměru, kde se jen těsně minul s jiným autem.

Když jeho vůz skončil v poli, vystoupil a běžel se k nehodě podívat. Jedno z aut už pomalu začalo doutnat. „Dveře nešly otevřít, tak jsem se snažil je vypáčit. Nakonec se mi podařilo ohnout rám dveří a vytáhl jsem dívku,“ zavzpomínal 27letý policista, který je ve službě už 7. rokem.

Jakmile se mu podařilo vyprostit mladou dívku, rychle přeběhl na druhou stranu auta, jenže 19letý řidič měl obě nohy zlomené. Z auta se proto nemohl dostat. „Jeden účastník mi přiběhl pomoct ho vytáhnout. Kdybych tam ale nebyl já, byl by tam určitě někdo jiný, kdo by jim pomohl,“ skromě ohodnotil svůj výkon oceněný policista.

Odvážný čin pomohl zachránit život 16leté Nikole, která seděla na místě spolujezdce, zatímco její přítel vůz řídil. „Pamatuju si jen, že nás vytahoval. Nechci si to vůbec připomínat, jsem ráda, že je to za mnou. Podruhé to nechci zažít,“ prohlásila před časem mladá studentka. „Oba mu strašně děkujeme, že nás zachránil. Kdyby tam nebyl…,“ nedokončila chmurnou představu Nikola.

Jakub Štaffa popisuje záchranu z hořícího auta (zdroj: ČT24)

„Rodiče řidiče mi přijeli osobně poděkovat, ale už jsem na to skoro zapomněl. Jsem rád, že jsem tam byl a mohl jim pomoct,“ svěřil se vyznamenaný policista, který za svůj hrdinský čin získal i medaili za statečnost.

Prvním genlemanem silnic se před deseti lety stal Jiří Lukáč z Novojičínska, který také zachránil osádku hořícího automobilu. Z plamenů tehdy vytáhl 17letého mladíka. Od roku 2004, kdy ocenění vzniklo, převzalo cenu Gentleman silnic už 97 odvážných řidičů z celé republiky. Jakub Štaffa je 98. v pořadí.