O víkendu teploty znovu vystoupají ke 30 stupňům, příští týden se bude dál oteplovat

O víkendu teploty vystoupají opět ke 30 stupňům Celsia. Přeháňky či bouřky budou spíše ojedinělé. Vysoké teploty Česko čekají i příští týden, může být až 34 stupňů. Stále hrozí riziko požárů, zejména pak na severozápadě Čech a na jižní a střední Moravě. Vyplývá to z aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

„Sucho je především v krajích, kde za červenec napršelo méně než sedmdesát litrů vody na metr čtvereční. Jedinou výjimkou je Vysočina, kde sice také pršelo méně, ale protože má kraj větší nadmořskou výšku, teploty tam byly nižší a výpar vody tím pádem pomalejší,“ podotýká meteoroložka Taťána Míková. 

Meteoroložka Taťána Míková o počasí v dalších dnech (zdroj: ČT24)

Dodala, že situace by se mohla změnit už o víkendu. „Předpověď je ale tentokrát ještě méně jistá než normálně. Může za to výšková tlaková níže. Její dráha se totiž těžko předpovídá,“ podotýká s tím, že v pátek by mělo spadnout pár kapek, i když vyloučit se podle ní nedá jedna nebo dvě silnější bouřky. 

V pátek bude polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na čtrnáct až deset stupňů, přes den pak vystoupají na 23 až 28 stupňů. Bude vát slabý, přechodně mírný východní až severovýchodní vítr. 

Počasí
Zdroj: ČT24

V sobotu i v neděli bude převážně polojasno, přeháňky či bouřky se vyskytnou spíše ojediněle. „Na některých místech nemusí pršet vůbec, a jinde naopak klidně 25 litrů na metr čtvereční, výjimečně možná i padesát,“ podotýká Míková. Nejnižší noční teploty v sobotu klesnou na 15 až 11 stupňů, v neděli budou asi o dva stupně vyšší. V sobotu meteorologové předpovídají nejvyšší denní teploty mezi 26 a 30 stupni, v neděli budou ještě o stupeň vyšší. Vítr bude po oba dny slabý nebo mírný s rychlostí dva až šest metrů za sekundu.

Příští týden se bude dál oteplovat. V pondělí by přes den teploměr mohl ukázat až 33 stupňů, v dalších dnech pak i 34 stupňů. Srážky budou nadále spíše ojedinělé. „V závěru týdne se ale zřejmě zase ochladí, a pak už by měly teploty zůstávat do konce prázdnin spíš mezi 22 a 28 stupni Celsia. Slunečné dny mají být častější než přeháňkové,“ dodala Míková.