Disertační práce blogera odstartovala kontrolu doktorských studijních programů v Olomouci

Události v regionech: Kontrola doktorských programů v Olomouci (zdroj: ČT24)

Všech osm fakult olomoucké Univerzity Palackého podstupuje hloubkovou kontrolu doktorských studijních programů. Odstartovaly ji kritické ohlasy na disertační práci blogera Jana Fikáčka a hlavně odhalené chyby, které provázely jeho studium na filozofické fakultě. Kontrola potrvá do konce dubna.

Studium každého doktoranda na Univerzitě Palackého prověřuje hloubková kontrola. Na každé fakultě jsou jich přitom stovky. Škola ji nařídila po kritice disertační práce, která vznikla na filozofické fakultě. V oboru filologie ji před dvěma lety obhájil bloger a popularizátor vědy Jan Fikáček.

Podle odborníků z přírodovědecké fakulty neprávem. „Kdybych byl kritičtější, tak bych musel říci, že s takovou prací by měli problémy i studenti našich bakalářských oborů,“ uvedl Zdeněk Hradil z katedry optiky olomoucké přírodovědecké fakulty.

Disertace zčásti zasahuje i do matematiky a fyziky. Některé teorie a rovnice přitom používá jiným než klasickým způsobem. Podle přírodovědců v textu navíc chybí reference a vadí jim, že autor odkazuje na Youtube, Wikipedii nebo vlastní blog.

Hlavně ale kritizují přístup školy. „Z mého pohledu historika nesplňuje standardy stran citování pramenů, vůbec četnost pramenů a podobně. Nicméně, pokud práci přijali oponenti práce a doporučili ji k obhajobě, pak z hlediska práva proběhlo všechno lege artis,“ uvedl děkan filozofické fakulty Jan Stejskal.

Nezdrojovaná část byla původní, hájí se Fikáček

Jan Fikáček tvrdí, že nechtěl svými názory provokovat. Kritika ho překvapila. „Práce se trefuje do některých logických rozporů, které jsou řekněme v učebnicových výkladech, a navrhuje sem tam nějaké to zlepšení, jednodušší výklad,“ uvedl autor kritizované disertační práce.

Argument má i k výtkám na nedostatečnou práci se zdroji. „Část není zdrojovaná, protože je původní. To mi přišlo, že je to smysl doktorandského studia, zvlášť v dnešní plagiátorské době,“ uvedl Fikáček.

Debata nad konkrétní prací odstartovala hlubší kontrolu, která se týká postgraduálního studia napříč celou univerzitou. Na filozofické fakultě je přes čtyřicet doktorských studijních programů. Kontrola proto trvá několik měsíců. Skončit má na konci dubna.