FN Olomouc má nové moderní katetrizační sály, investovala do nich 110 milionů korun

Velmi přesné a bezpečné vyšetření cévního systému poskytuje lékařům nové přístrojové vybavení katetrizačních sálů I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc. Do modernizace tohoto pracoviště pomocí evropských dotací investovala zhruba 110 milionů korun. Má tak podle jejího ředitele Romana Havlíka nejmodernější komplex katetrizačních sálů v Česku.

„Nové sály jsou díky nejmodernějším technologiím garancí bezpečnosti a efektivnosti prováděných výkonů. Rovněž se zásadně snižuje radiační dávka pro pacienta i personál,“ popisuje přednosta I. interní kliniky – kardiologické Miloš Táborský. Rekonstrukce katetrizačních sálů začala loni na podzim. Instalované angiografické linky sloužící k zobrazení cév pacientova těla pořídila nemocnice za osmdesát milionů korun, dalších bezmála třicet milionů korun stály stavební úpravy.

Rekonstrukce se týkala prvního podzemního podlaží nemocniční budovy D1, kde bylo vytvořeno zázemí pro instalaci dvou nových angiografických přístrojů pro intervenční kardiologii a elektrofyziologii. Vyměněny byly všechny povrchy a také rozvody technických a technologických zařízení.

„Olomoucká kardiologie patří k těm nejlepším pracovištím v rámci svého oboru nejen v ČR, ale i v celé Evropě. Je to především zásluhou zdejšího odborného zdravotnického personálu, který si na oplátku zaslouží to nejlepší vybavení,“ řekl Havlík.

Lékaři I. interní kliniky – kardiologické FN Olomouc loni provedli 1350 angioplastik a 106 katetrizačních náhrad aortální chlopně. Letos mají na svém kontě zatím 523 angioplastik.

„Čekací doba na elektivní výkony je maximálně čtyři týdny, akutní výkony jsou prováděny okamžitě,“ doplnil Táborský. Mezi další připravované projekty kliniky podle něj patří technologie pro robotické lékařské výkony, hybridní sál, výzkumné kardiovaskulární centrum či CT přístroj specializovaný na kardiologická vyšetření.

FN Olomouc je šestou největší nemocnicí v Česku. Zařízení má pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a zhruba 4200 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců.