Hejtmanem Olomouckého kraje se nejspíš stane Josef Suchánek. Budoucí koalice podepsala memorandum

Memorandum o spolupráci v Olomouckém kraji podepsali v pondělí zástupci Pirátů se STAN, ODS a Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj. Hejtmanem se podle něj stane lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, dosavadní ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získá tato koalice většinu 32 hlasů. Vítězné hnutí ANO zůstane společně s SPD v opozici.

Memorandem vyvrcholila více než týdenní debata o možné spolupráci, jeho podpisem se podle Suchánka otevírá cesta k dalším jednáním. „V memorandu jsme deklarovali nejen vůli podílet se společně v letech 2020 až 2024 na správě a vedení Olomouckého kraje v rámci společné koalice, která bude tvořena Piráty a starosty, Spojenci a ODS, ale už jsme se dohodli i na základním uspořádání rady,“ uvedl lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj Marian Jurečka.

Podle dohody získají Piráti a STAN dohromady čtyři místa v radě, Spojenci rovněž čtyři křesla, ODS tři členy rady a jednoho uvolněného zastupitele. O rozdělení resortů se bude ještě jednat.

„Piráti a starostové budou mít hejtmana a další dva uvolněné členy rady a jednoho neuvolněného radního. Spojenci budou mít prvního náměstka hejtmana, náměstka hejtmana a jednoho uvolněného a jednoho neuvolněného radního. ODS bude mít dva náměstky hejtmana, jednoho neuvolněného radního a jednoho uvolněného zastupitele,“ popsal rozdělení sil Jurečka.

Koaliční smlouva by měla být podepsána do týdne, odhadl lídr Pirátů a STAN Suchánek.

Rozhodující slovo o podobě koalice měla ODS

Po krajských volbách se spekulovalo kromě vzniknuvší koalice, která podepsala memorandum, také o možném spojení vítězného ANO, ODS a SPD. Občanští demokraté ostatně s ANO vládli v předchozím volebním období. Proti spojení se ale v pátek vyslovili členové ODS na regionální radě, odmítli spolupráci s SPD, o kterou nestálo ani ANO. „Pro nás jiná varianta než jednání o dalším postupu s přítomnými kolegy nepřipadala od počátku v úvahu,“ uvedl lídr ODS Dalibor Horák.

„Nakonec se do finálního klání dostalo pět subjektů, ODS byla logicky pro nás akceptovatelným partnerem, proto jsme ji po volbách oslovili,“ uvedl Suchánek. Zda byla dohoda náročná, už nechtěl Jurečka komentovat. „Na to už se historie ptát nebude, důležité je, že ta dohoda tady je. Chci oběma partnerům za to poděkovat, každý musel slevit ze svých představ,“ uvedl Jurečka.

Noví partneři memorandem obešli vítězné hnutí ANO. „Přijde mi to, že všichni jsou proti ANO, po celé republice, je to ale demokratický postup. Kdyby platil většinový systém, všechny ty strany budou úplně v jiné roli. Nicméně nepláču nad situací, spíše mě mrzí, že vyhrát volby nic neznamená. Navíc my jsme netančili na stole, viděli jsme, že je to špatné rozložení sil z pohledu tvorby koalic, neměli jsme ani nějakou šanci koalici stvořit,“ řekl lídr ANO a dosavadní hejtman Ladislav Okleštěk. Dodal, že hnutí je připraveno na standardní a konstruktivní práci v opozici.

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí jsou Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, ProOlomouc), mají 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se letos do krajského zastupitelstva nedostala.