V olomoucké zoo odchovali krokodýlí mláďata. Na zkoušku o ně pečuje matka

Pod bedlivým dohledem své matky tráví první týdny svého života tři ze šesti mláďat krokodýla čelnatého, která se v polovině září narodila v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Ošetřovatelé tentokrát do umělé líhně umístili pouze polovinu mláďat a o druhou se zkušebně stará jejich matka, která k radosti ošetřovatelů svoji mateřskou roli zodpovědně plní.

Svatokopecká zoo dosud mláďata krokodýla čelnatého odchovávala v líhni, kde na ně dohlíželi ošetřovatelé. V líhni jsou totiž optimální podmínky pro úspěšný odchov a vejce lze jednoduše kontrolovat. Tentokrát ale o tři mláďata pečuje matka, uvedl ošetřovatel Miroslav Vaverka.

„Poslední vajíčko se vylíhlo opožděně, takže jsme ho nalíhnuté dali k matce. Ona projevila zájem, protože se z něj už ozývalo kvákání mláděte, a vajíčko si mohla sama otevřít. Pak jsme přidali ještě další dva už vylíhnuté krokodýlky. Samice o ně projevila zájem a není na ně agresivní,“ uvedl Vaverka.

Ve volné přírodě matka vzorně hlídá hnízdo, které si staví ze zetlelého materiálu. Jakmile uslyší zvuky podobné žabímu kvákání, začne pomáhat mláďatům při líhnutí. Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky.

Krokodýlí chov má v Olomouci téměř třicetiletou tradici

Svatokopecká zoo chová krokodýly čelnaté od roku 1992 a dosud odchovala 23 mláďat. Dospělí jedinci měří nejvíce dva metry a živí se rybami, plazy, korýši, drobnými savci a případně i mršinami. Mláďata v zoo žerou cvrčky, sarančata, žáby nebo třeba i menší obratlovce, jako jsou ryby.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují zhruba o 1739 jedinců. Zoologická zahrada loni odchovala 172 mláďat. V loňském roce ji navštívilo na 350 tisíc lidí.