Chtělo to trpělivost. Mládě hrabáče v olomoucké zoo se naučilo pít od matky až za dva týdny

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce se v březnu narodilo mládě hrabáče kapského. Africké zvíře úspěšně odchovává jen několik málo zoo. Díky péči a trpělivosti ošetřovatelů mládě prospívá a matka se o něj vzorně stará.

Olomoucká zoo chová hrabáče od roku 2017. Chovný pár tam vytvořil samec přivezený z Jekatěrinburgu a samice původem z Prahy. První mládě se jim narodilo letos 26. března. „Matka je výborná. Zpočátku mládě její mléko nesálo. Nechala si ho odstříkávat od našich šikovných ošetřovatelek, které nový přírůstek olomoucké zoo trpělivě přikládaly,“ uvedla zooložka Libuše Veselá.

Po dvou týdnech se mládě hrabáče napilo od matky poprvé. „Ve třech týdnech už pije převážně od matky, což je pro nás po mnoha probdělých nocích a každodenní péči s nejistým výsledkem ta největší radost,“ dodal ošetřovatel Pavel Vidlář.

Odchovat mládě je malý zázrak

Hrabáče má přibližně pětadvacet evropských zoo, přičemž mláďata odchovává jen sedm z nich. „Když se podaří odchovat mládě, je to malý zázrak. Matka jej může zavrhnout, mládě nemusí být životaschopné či nesaje od matky. Důvodů nezdaru může být hned několik,“ podotkla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Hrabáči svým nevšedním vzhledem připomínají prase, které má rypák, zaječí uši a klokaní ocas. „Varlata mají samci uložena v dutině břišní, tudíž je nesnadné určit pohlaví. K němu je nutná analýza DNA,“ dodala mluvčí.

Hrabáče kapské olomoucká zoo chová v africkém pavilonu Kalahari, který otevřela v roce 2018. Návštěvníci tam mohou vidět také damany, surikaty, kruhochvosty, mnohonožky nebo veverky kapské.