Některé beskydské obce budou mít své strážníky. Pomůžou s dopravou a dodržováním opatření

Události v regionech: Obce zakládají vlastní policii (zdroj: ČT24)

Malé obce na Frýdecko-Místecku zakládají vlastní obecní policie. Nestačí jim ty z okolních měst. Strážníci budou dohlížet především na správné parkování a dodržování protikoronavirových opatření.

Kvůli hromadícím se stížnostem na nepořádek v ulicích nebo rušení nočního klidu se někteří zastupitelé malých obcí v podhůří Beskyd rozhodli schválit vyhlášku o zřízení obecní policie. Strážníci by měli pomoci také s řízením hustého provozu a kontrolou dodržování proticovidových opatření.

„Doteď to probíhalo tak, že jsme měli veřejnoprávní smlouvu s městskou policií Frýdek-Místek, na základě které nám služba byla poskytována, ale samozřejmě vzhledem k určitým kapacitním možnostem. Nemohli jsme využívat službu kterýkoliv den a na denní bázi,“ přiblížil místostarosta obce Baška Jan Richter (nestr.).

Najali proto dva strážníky, kteří už prošli školením. Než vyrazí do ulic, musí ale ještě složit zkoušku. „Fungovat de facto už můžeme po zkoušce, ale taky záleží na tom, jestli budeme mít všechno vybavení,“ uvedl policejní čekatel Libor Geryk. Vlastní strážníci vyjdou Bašku zhruba na dva miliony korun.

Novou služebnu teď zařizují také v Hukvaldech. „Budou tady sedět dva strážníci. Bude tu i místo pro občany, kteří případně potřebují něco vyřídit,“ popsal starosta Hukvald Luděk Bujnošek (nestr.). Současní čekatelé si ale v Hukvaldech obléknou uniformy nejdřív v červenci.

Založení obecní policie podle něj oceňují hlavně rodiče. Řidiči totiž při průjezdu kolem základní školy, kde děti často přebíhají přes cestu, nedodržují maximální povolenou rychlost.

Jen v Moravskoslezském kraji je 300 měst a obcí, vlastní policii jich ale má pouze desetina. V počtu strážníků na kraj jich tu ale po Praze podle dat z ministerstva vnitra pracuje nejvíc, a to 1314.

Počet strážníků v krajích v roce 2020
Zdroj: Ministerstvo vnitra