Zavoral se sešel s Obzinovou, zpravodajství Českého rozhlasu dostane nakonec jiného ředitele

Jitka Obzinová nenastoupí do čela zpravodajství Českého rozhlasu, oznámil jeho generální ředitel René Zavoral po jednání s ní. Dosavadního ředitele zpravodajství Jana Pokorného podle něj nejspíše dočasně nahradí Ondřej Suchan. Ten však požádal o čas na rozmyšlenou do začátku příštího týdne.

„Oběma nám leží na srdci stabilita a silná pozice Českého rozhlasu. Společně jsme se tak dohodli, že na post ředitelky Zpravodajství Českého rozhlasu paní Jitka Obzinová nenastoupí,“ uvedl René Zavoral po pátečním jednání.

Obměna ve vedení zpravodajství Českého rozhlasu má nastat se změnou letopočtu. Na tom, že nynější ředitel Jan Pokorný končí, se nic nemění. Místo Obzinové jej však nahradí nejspíše šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan. „Požádal mě o čas na rozmyšlenou do začátku příštího týdne, což jsem akceptoval,“ upřesnil Zavoral.

Suchan by podle něj měl být dočasným ředitelem zpravodajství, a to „do výběru stálého ředitele“.

Zástupci zaměstnanců rozhlasu, kteří se proti jmenování Obzinové ohradili, rozhodnutí generálního ředitele uvítali. Protestní iniciativa #nebudemezticha ale také chce, aby Zavoral „na setkání se zaměstnanci příští úterý detailně vysvětlil důvody původně jím prosazované personální změny“.

Výměnu v čele zpravodajství oznámil generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu ve středu na jednání Rady ČRo. Zdůvodnil ji tím, že potřebuje krizového manažera, který se bude potýkat s nutností významně redukovat rozpočet i počty pracovních míst.

Proti dosazení Obzinové do této funkce se ohradili zaměstnanci, kteří otevřeným dopisem vyzvali Zavorala, aby její jmenování zrušil. Obávali se ohrožení nezávislosti, objektivity a vyváženosti. Dopis podepsalo šest stovek zaměstnanců ze čtrnácti set.

Obzinová dříve působila jako ředitelka zpravodajství TV Prima, kde se dle tajně nahraných záznamů z porad podílela na manipulaci zpráv.