Natáčej videa a staň se reportérem České televize

Události ČT: iReportér může přispět do zpravodajství i počasí (zdroj: ČT24)

Součástí zpravodajské redakce České televize se nyní může stát každý. Česká televize spustila nový projekt iReportér. Lidé mohou prostřednictvím webu nebo mobilních aplikací posílat aktuální videa. Nejlepší se pak odvysílají v pořadu Události nebo na zpravodajském kanálu ČT 24.

Sledujte témata a buďte rychlí

Aktuální zpravodajské video může obsahovat cokoliv. Natáčejte proto, co vás napadne a co vidíte kolem sebe. Zpravodajství má zájem o aktuální dění, vtipné záběry, zajímavé situace a „momentky“. Od událostí ve vaší obci, nehody na dálnici, přeletu balonů nebo místního fotbalového utkání. Videa by ale neměla obsahovat násilí, pornografii nebo rasistický obsah.

Když zrovna není co točit, sledujte aktuální témata na homepage iReportéra. Pokud natáčíte na mobilní telefon a chystáte se video rovnou odeslat do redakce, ideální délka je tři až pět minut. Je také lepší poslat po sobě několik kratších videí (detaily i celek), než nahrát jedno dlouhé.

Natáčejte na šířku

Delší mohou být videa nahraná přes web z digitálního fotoaparátu nebo kamery. Maximálně ale mohou mít deset minut a velikost souboru 500 MB. Pokud chcete, aby se vaše video odvysílalo v České televizi, natáčejte na šířku! Další rady najdete na webu iReportér.

Staňte se reportéry České televize (zdroj: ČT24)

Když video natočíte, je důležité, aby se dostalo do redakce co nejrychleji. Stáhněte si proto do svého mobilu aplikaci iReportér a posílejte videa do redakce rovnou z ulice.

Stáhnětě si aplikaci na mobil

Aplikace jsou k dispozici pro smartphony v AppStore nebo na Google Play. Video jde nahrát i přímo přes web iReportér, kde vpravo nahoře stačí kliknout na červenou ikonu „nahrát video přes web“. Dalším krokem je registrace a poté už můžete videa nahrávat.

Video se po odeslání automaticky dostane do redakce. Redaktoři si každé prohlédnou, a pokud o něj budou mít zájem, odesílatele kontaktují ohledně publikování. Po schválení se video objeví i na webu iReporter a zároveň se přiřadí k profilu uživatele, odkud ho může snadno sdílet na sociální sítě. Nejlepší videa uvidíte i v Událostech a na ČT24.

Workshopy s kameramany a režiséry

V rámci projektu bude fungovat i Akademie natáčení. První díl se věnuje natáčení přes mobilní telefon. Můžete se těšit také na workshopy s profesionálními kameramany a režiséry. Na akce jsou ale zvaní jen registrovaní uživatelé.