Obama má Facebook. Like mu dát můžete, přátelé ale nebudete

Obama si založil facebookový profil (zdroj: ČT24)

Už má Twitter a Instragram, teď přišel na řadu Facebook. Americký prezident Barack Obama se na facebookovém účtu charakterizuje jako „otec, manžel a 44. prezident USA“. Protože jde ale o stránku, a ne o osobní profil, lidé si ho do přátel nepřidají, mohou mu dát pouze like a vložit komentář. Svůj Facebook otevřel Obama emotivním videem o hrozbě globálního oteplování.

„Ahoj, Facebooku, tak mám konečně vlastní stránku,“ napsal Obama v příspěvku, který doprovází video, ve kterém ukazuje zeleň v okolí Bílého domu. Prezident dokonce říká, že v zahradě žije několik ježků a zahlédl zde prý i lišku. Odlehčenější začátek ale poměrně brzy končí a Obama zdůrazňuje, že planetu je třeba zachovat v dobrém stavu i pro další generace.

Boj proti klimatickým změnám je jednou z priorit Obamova druhého prezidentského mandátu. „Za několik týdnů jedu do Paříže (na klimatickou konferenci), kde budu se světovými vůdci jednat o globální dohodě (o boji proti změnám klimatu),“ dodává prezident.

O tom skutečně zásadním

Obama by totiž rád na Facebooku vedl diskuse o důležitých tématech, jako jsou právě klimatické změny. Ostatně i proto si vybral právě tuto sociální síť, protože jak sám říká – tři ze čtyř dospělých na internetu používají Facebook.

Ještě před tímto prvním příspěvkem ale Obama nahrál několik fotografií, které se vztahují k jeho životnímu příběhu. U data narození je například obrázek malého Baracka sedícího na plotě, chybět nesmí ani svatební fotka se současnou první dámou Michelle a samozřejmě politické milníky – uvedení do senátorské funkce i obě vyhrané prezidentské volby.

Facebook Baracka Obamy
Zdroj: Facebook

Za prvních pár hodin dokázala stránka amerického prezidenta nasbírat statisíce lajků a na Facebooku Obamu přivítal i zakladatel sítě Mark Zuckerberg a jeho současná šéfka Sheryl Sandbergová.

Není Obama jako Obama

Prezident Obama má už několik let Instagram a v květnu se také připojil k Twitteru. Ten sice už předtím používal, ale psal na profil Bílého domu nebo na účet @BarackObama, který spravuje jeho volební štáb.

V květnu si ale založil svůj vlastní Twitter – i když to také vlastně není úplně pravda. Twitterový účet se totiž jmenuje POTUS, což je zkratka pro President of the United States. Není to tak účet Obamův, ale amerického prezidenta. To znamená, že si ho budou šéfové Bílého domu předávat. To samé zřejmě platí i v případě jeho facebookové stránky - ta je totiž také označena jako POTUS.

Vedle toho už nějaký čas funguje také facebooková stránka Barack Obama, kterou prezidentovi spravuje jeho tým. V současnosti má už přes 45 milionů lajků.

Merkelová až v druhé padesátce

Podle dat, která dal dohromady web likeanalyzer.com, je to právě tento Facebook Baracka Obamy, který mezi všemi politiky světa dokázal nasbírat nejvíce lajků. S 31 miliony ho následuje indický premiér Nárendra Módí a po něm další americký politik a neúspěšný republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney.

Zajímavé je ale čtvrté místo, které patří kontroverznímu tureckému prezidentovi Erdoganovi. Ten nasbíral necelých 8 milionů lajků. Byl to přitom on, kdo v březnu 2014 pohrozil, že by Turecko mohlo úplně zakázat Facebook a YouTube – sítě prý zneužívají jeho političtí soupeři.

V žebříčku lajků pak následuje celá řada světových politiků, evropští lídři ale přicházejí až s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na 51. místě – ta nasbírala necelý 1,5 milionu lajků. Další je až Nicolas Sarkozy na 72. místě. Například ruský premiér Dtmitrij Medveděv má s 1,4 milionu lajky 54. místo.

Britský premiér David Cameron (103.) nebo francouzský prezident Francois Hollande (124.) se  nevešli ani do první stovky.