Turecký premiér chce zakázat Facebook i YouTube

Ankara - Turecký premiér Erdogan pohrozil dalšími kroky ke zpřísnění kontroly nad internetem. Turecko by podle něj mohlo zakázat sociální síť Facebook nebo server pro sdílení videí YouTube. Podle premiéra servery zneužívají jeho političtí soupeři. Erdogan v posledních měsících čelí korupčním skandálům. Turecká vláda zpřísnila dohled nad internetem už minulý měsíc, což vyvolalo pouliční protesty. Prezident Abdullah Gül ale o zákazu sociálních sítí nechce ani slyšet.

„Jsme v této záležitosti pevně odhodlaní. Nevydáme národ na milost Facebooku a YouTube,“ prohlásil Erdogan ve čtvrtečním večerním rozhovoru pro tureckou televizi ATV. „Podnikneme ty nepřísnější nutné kroky,“ dodal. Na otázku, zda ve zvažovaných opatřeních je i možný zákaz těchto serverů, Erdogan odpověděl, že ano.

Proti takovému kroku se ale postavil prezident Gül. „Uzavření (těchto serverů) nepřipadá v úvahu,“ řekl prezident novinářům, když se ho zeptali na jeho postoj k premiérovu varování.

Premiérovi se nelíbí audionahrávky poukazující na korupci

Erdogan svádí mocenský boj s umírněným islámským duchovním Fethullahem Gülenem, který žije v USA a kdysi býval jeho spojencem. Předseda turecké vlády Gülena obviňuje, že stojí za řadou audionahrávek, které byly zveřejněny na internetu a údajně odhalují korupční chování jeho nejbližších spolupracovníků.

Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Podle Erdogana jsou publikované nahrávky údajných odposlechnutých telefonických rozhovorů součástí kampaně s cílem zdiskreditovat jeho vládu. Za její více než desetiletého působení vykazuje země silný hospodářský růst a stoupající životní úroveň, zmínil.

Gülen ale popírá, že by měl s audiozáznamy cokoli společného. Odmítá i nařčení, že využívá síť chráněnců k ovlivňování politiky v Turecku.

Jen v průběhu tohoto týdne se na serveru YouTube objevilo pět dalších nahrávek, které mají podle Erdogana pošpinit jeho středopravou Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) před místními volbami plánovanými na 30. března. Prezidentské volby by se měly uskutečnit později v tomto roce.

Premiérovi se vysoká popularita internetových sociálních sítí dlouhodobě nelíbí. Během loňských masových protivládních demonstrací, které vypukly na istanbulském náměstí Taksim, označil za jednoho z původců protestů mikroblogovou síť Twitter.

Nová legislativa: přísnější cenzura internetu

V Istanbulu začátkem února demonstrovalo asi tisíc lidí proti přísnější kontrole internetu. Omezení schválil turecký parlament navzdory kritice ze strany Unie i Spojených států. Nový zákon vládě mimo jiné umožní blokovat některé stránky či klíčová slova i bez soudního rozhodnutí.

Společnost Google ve zprávě zveřejněné koncem minulého roku označila Turecko za zemi patřící ke skupině států, které nejaktivněji cenzurují web. Zařadila ho například vedle Číny.