Česká televize začala testovat HbbTV

Praha - Česká televize zahájila testovací provoz aplikací na platformě HbbTV. Nyní probíhá v satelitním vysílání zpravodajské ČT24 z družice Astra 3A. V rámci testovacího provozu slouží coby hlavní rozcestník aplikace DVB Portál vytvořená společností Aivel Technologies. Aplikace obsahuje stručné informace o HbbTV technologii a také informace o vlastním testovacím vysílání.

Testovací provoz poskytuje rovněž přístup k aplikaci Test sloužící ke zkoušce digitálních přijímačů s HbbTV funkcionalitou a demo aplikaci Wikipedie poskytující přístup do internetové encyklopedie (demo v německé verzi). V budoucnosti budou v DVB Portálu přibývat další zajímavé aplikace.

Hybrid Broadcast Broadband TV neboli HbbTV je nová evropská platforma zaměřená na společné využití televizního vysílání a širokopásmového připojení k internetu. HbbTV přináší divákům nové služby poskytovatelů obsahu, tedy televizních stanic, jako je interaktivní televize, video na přání, interaktivní reklama, personalizace obsahu, hlasování, hry nebo sociální sítě a také služby spojené s vysílaným programem, jako jsou teletext a elektronický programový průvodce.

Pro příjem hybridního vysílání je potřeba digitální satelitní přijímač s vestavěnou podporou HbbTV naladěný na satelitní vysílání programu ČT24 ze satelitu Astra 3A (pozice 23,5° E). Seznam vhodných přijímačů a další informace na Dvbportal.cz.