Počasí na ČT hlásil poprvé bezdomovecký moderátor

Praha - Česká televize se zapojila do kampaně Days of Hope, která upozorňuje na problémy bezdomovectví a hrozbu sociálního vyloučení. Lidi bez domova se objeví na obrazovce jako moderátoři počasí ve víkendovém Studiu 6. „Teploty vystoupaly, jsou na třech až sedmi stupních Celsia, obloha nade mnou je zatažená, ale na horách má být polojasno a teploty kolem nuly. Na jihu Čech prší,“ hlásil dnes z pražského Podolí Petr Bláha. Podívejte se:

Bláha hlásil počasí několikrát během celého dopoledne. Svou šichtu zakončil ve Studiu ČT24, kde promluvil o nové zkušenosti i svém pohnutém životě na ulici. Sám patří mezi šťastlivce, kteří se z ulice dokázali vrátit do běžného života. „Nyní žiju celkem v pohodě. Mám už byt a rodinu,“ usmívá se. Na mrazivé zimy na ulici však vzpomíná nerad.

Projekt bude pokračovat ještě další tři víkendy. V roli televizních rosniček se představí také bezdomovci Emil Jíra, Jan Verteleckyj a Jan Kuchta.

Vybraní moderátoři se dříve účastnili akcí neziskové organizace DivaDNO. „Velmi si vážím toho, že Česká televize věnuje úsilí, čas a prostor ve svém vysílání problematice bezdomovectví a že podpořila záměr celého projektu, kterým je v první řadě skutečná pomoc lidem, kteří o ni stojí,“ říká místopředseda sdružení DivaDNO Jan Malec.

Bezdomovecký moderátor počasí v ČT Petr Bláha

Příběh pětačtyřicetiletého Petra Bláhy, původní profesí zámečníka, by se dal nazvat příznačným – poté, co svou zálibu ve hře na automatech přestal mít pod kontrolou, se mu rozpadla rodina a začala jeho dlouhá cesta dolů. Po rozvodu se snažil rozjet podnikání ve stavebnictví, ze záměru mu však zůstaly pouze dluhy, které vyústily v exekuci. Odtud už byl jen krůček k tomu, aby v roce 2002 přišel o byt a ocitl se na ulici. Z Krupky u Teplic, kde do té doby žil, se pak vydal do Prahy, kde začal prodávat Nový Prostor. Na ulici byl až do roku 2010. Boj o důstojný život ale nevzdal. Dnes se snaží využít jakékoli pracovní příležitosti, vychovává tříletou dceru, kterou má se svou druhou ženou, a rád by, jak říká, svému okolí ukázal, že v něm přece jen něco je.

Projekt navazuje na evropskou sociální kampaň Days Of Hope, která byla na začátku letošního roku realizována v několika evropských zemích a vzbudila velký společenský ohlas. Česká televize bude vysílat také sbírkový spot na podporu organizace, která lidem bez domova zajišťuje jídlo a nocleh.