Marley a já - „nepsí“ příběh se psem

Praha - Cítíte se pod psa? Pořiďte si Marleyho, nejhoršího psa na světě. Svými psími kusy vás rozesměje, nakrmí trochu vaší škodolibost, že i šťastné plakátové rodinky mohou mít na kakau škraloup, a nakonec dojme tak, až vám náhodou spadne do oka smítko. To vše za sto dvacet minut rodinné komedie pro všechny Marley a já režiséra Davida Frankela (Ďábel nosí Pradu). Jediné, čeho byste se měli obávat, je věta, kterou pravděpodobně uslyšíte od své ratolesti, ještě než poběží závěrečné titulky: Táto, kup mi štěně.

„Není to psí příběh. Pro mne je to komedie o vznikající a rostoucí rodině, kde pes je něco jako katalyzátor,“ uvedl o své knize Marley a já novinář John Grogan. Jeho bestseller se stal předlohou ke scénáři stejnojmenného filmu, který onu „nepsovitost“ zachovává.


V souvislosti s uvedením filmu vydalo nakladatelství Ikar knihu Marley a já v novém kabátě – na přebalu s Owenem Wilsonem, Jennifer Anistonovou a štěnětem labradora. Jejím autorem je John Grogan, skutečný předobraz filmového Johna Grogana. Ve filmu se dokonce mihne jako jeden z účastníků psího výcviku. Stejně jako Grogan ani jeho manželka Jenny, jejich tři děti a především labrador Marley nejsou fiktivní, ale mají reálný předobraz.

Scénář se knihy drží překvapivě věrně, obsahový rozdíl mezi nimi je celkem zanedbatelný. Nejspíše proto pro tentokrát neplatí (nepsané) pravidlo, že film je horší knihy. Jako oddechová literatura vás knižní Marley a já nezklame, stejně jako vás pravděpodobně nezklame ten filmový.

Pes, který spolkne všechno, nemusí být superman

Je chybou čekat, že na filmovém plátně uvidíte psího superhrdinu, který zachrání své kamarády z útulku před osudem v podobě přísady do guláše nebo pokusného králíka. Marley nestopuje padouchy, nemluví lidskou řečí a taky nikdy nebyl u cirkusu. Je to obyčejný pes v obyčejné rodině, které se nevyhýbají radosti, stejně jako starosti, i když na plakátu k filmu působí poněkud pocukrovaně. Ale tím se nenechte zmást.

John a Jenny Groganovi (Owen Wilson a Jennifer Anistonová) si pořídí štěně labradora krátce po svatbě, když se přestěhují na slunečnou jižní Floridu. Tak trochu impulsivní nápad je výsledkem předpokladu, že kdo zvládne psa, zvládne i dítě. Jenže jejich roztomilý psík, který dostane jméno po Bobovi Marleym, zůstane věčným štěnetem s kachním žaludkem.

Jediný rozdíl mezi Marleym ve chvíli, kdy si ho Groganovi přivezli domů, a dospělým Marleym je pětačtyřicet kilo živé váhy. Jinak je to pořád stejné třeštiprdlo, které vyhodí i ze psí školy pro jeho nenapravitelnost (a taky proto, že noze paní cvičitelky dělal dost nemravné návrhy).


 Marley katalyzátorem

Mezi začátkem a koncem filmu uběhne třináct let Marleyho života. Z novomanželů Johna a Jenny se stanou rodiče tří dětí a jejich nebe není rozhodně věčně bez mráčku. I když každý z nich se nakonec přežene – koneckonců Frankelův snímek je rodinná komedie, ne psychologické drama. Marley nechybí u žádného radostného i neradostného okamžiku v jejich životě, ale – jak řekl Grogan, tedy spisovatel Grogan – je především „katalyzátorem“ příběhu, ne jedinou hvězdou.

David Frankel vypráví třináctiletý úsek ze života Johna a Jenny, jehož neodmyslitelnou součástí se stal Marley, nejhorší pes na světě. „Je to o všem, co ovlivňuje všechny lidi žijících ve vztazích. Lidé si ze začátku budou myslet, že je to příběh o rozpustilém psovi,“ řekla o filmu Jennifer Anistonová, „to samozřejmě je, ale je to mnohem víc. Něco Groganovi a Marleyho spojuje univerzálním pojítkem.“

Takový milý film

Marley a já je milý film o milé rodině s milým psem. Škatulku rodinné komedie naplňuje víc než dobře. Děti zabaví rošťácký pes a ani rodiče si nebudou čas do konce filmu krátit počítáním, jestli je v každém záběru opravdu sto jedna dalmatinů, nebo přemítáním, jestli chovat bernardýny v obýváku nehraničí s týráním zvířátek. Marley a já je milý film, který vás (alespoň na chvíli) ukolíbá v domnění, že „žili šťastně až do smrti“ je v praxi přeci jen možná možné.

Marley a já; premiéra: 12. března; režie: David Frankel; hrají: Owen Wilson (John Grogan), Jennifer Anistonová (Jenny Groganová), Eric Dane, Alan Arkin

Zajímavost: Marleyho představovalo ve filmu celkem 22 psů. 11 z nich byla štěňata.

  • John Grogan: Marley a já zdroj: Nakladatelství Ikar http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73180.jpg
  • Marley v psí škole zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73182.jpg
  • John a Marley zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73183.jpg
  • Marley a já zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73175.jpg
  • Pojď si hrát… zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73176.jpg
  • Groganovi zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73179.jpg
Vydáno pod