„Prostě vás vezmu na prohlídku.“ Budoucí architekti z ČVUT jako první v Evropě navrhují ve virtuální realitě

Studenti architektury pracují s virtuální realitou (zdroj: ČT24)

Studenti Fakulty stavební na pražské ČVUT se jako první v Evropě učí navrhovat architekturu ve virtuální realitě. Už třetí semestr tak pracují nejen s prostorem, ale přímo v prostoru. Virtuální realita pomáhá pochopit architekturu i „nearchitektům“, například při představování konkrétního návrhu. Do budoucna může znamenat nejen změnu prezentace architektury, ale vůbec přístupu k ní.

Studenti mají k dispozici beta verzi nástroje Wearrecho, který vyvíjí ateliér MS Architekti spolu s programátory ze Studia 301. Budoucí architekti pomáhají vývojářům nový program testovat, zároveň sami objevují nové možnosti, jak projektovat. Vytvářeli v něm už například návrhy rodinných domů. V současnosti vytvářejí urbanistický návrh pro univerzitní kampus.

Bez dvoujrozměrného omezení

Navržené práce mohou studovat ve speciální místnosti o rozloze šest set metrů čtverečních. Takové využití virtuální reality při výuce architektury je evropským unikátem. Studenti běžně pracují se softwarem pro navrhování konstrukcí, virtuální realita ale umožňuje postihnout detaily a souvislosti, které na monitoru či na papíře vystihnout nelze.

Podle Michala Šourka z katedry architektury jsou ale liché obavy, že by navrhování ve virtuální realitě potlačilo kreativitu. Naopak architekta osvobozuje od omezení dvojrozměrného prostředí, s nímž se potýká při kresbě tužkou nebo práci na počítači.

Pohyb v prostoru

Uživatelé především oceňují práci s prostorem, dosavadní nástroje poskytovaly jen jeho náhražku. Michal Šourek připouští, že i zkušeného profesionála proto může překvapit realita toho, co si představoval a nakreslil.

„Po převodu architektonického návrhu do virtuální reality nám tento prostor dovoluje se procházet v projektech – ještě nepostavené architektuře. Ukazuje se, že fyzický pohyb je pro autentické vnímaní architektury, její pochopení a uchopení, ještě důležitější, než jsme se doposud domnívali,“ podotýká.

Virtuální realita usnadňuje i prezentaci návrhu klientovi. „Už nebude nutné věci sáhodlouze vysvětlovat, ale prostě ho ‚vezmu na prohlídku‘,“ dodal Šourek.