Galerie Plato začíná dobrý život ve zrekonstruovaných jatkách

Galerie Plato zahajuje činnost ve zrekonstruovaných jatkách (zdroj: ČT24)

Ostravská galerie Plato našla po letech provizorií trvalé působiště. Ve středu 21. září zahajuje činnost v nově zrekonstruované budově bývalých jatek. Dům z režných cihel skrývá moderní interiér pro výstavy současného umění a městské galerii nabízí zázemí srovnatelné s evropským standardem. Zahájení spojené s vernisáží nové výstavy pátrající po obsahu „dobrého života“ je přístupné veřejnosti.

Pro galerii Plato jsou rekonstruovaná jatka už čtvrtým působištěm. Dříve nejen Ostravany seznamovala se současným uměním v Multifunkční hale Gong, někdejším obchodu s textilem či nevyužívaném hobbymarketu.

Budova, kam se galerie Plato přestěhovala nyní, fungovala od konce devatenáctého století, provoz jatek byl ukončen v šedesátých letech toho minulého. Po sametové revoluci městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem někdejších jatek odprodal společnosti Bauhaus. Ta v blízkosti někdejších jatek postavila hobbymarket.

Jatka však chátrala a prodejna rovněž přestala fungovat. Město pak léta usilovalo o jejich zpětný odkup.

Cihlový palác

Celkové náklady na přeměnu památkově chráněné budovy včetně jejího nákupu dosáhly na téměř 345 milionů korun. Zajímavostí přeměny jsou například otočné brány nebo cihlové stěny, z nichž je postavena nejen převážná část obvodového zdiva, ale i část interiéru.

Polské studio KWK Promes Roberta Konieczného, které je autorem architektonického návrhu, se rozhodlo ponechat všechny původní cihly, u kterých to bylo možné. Nové cihly jsou patinovány tak, aby působily jako původní zdivo. Interiérům dominuje bílá barva a na řadě míst se využívá designová betonová stěrka.

„Budova byla opravdu krásná, připomínala mi cihlový palác. K vadám jsme přistupovali jako k hodnotě, která dosvědčuje identitu tohoto místa, které by se neměly zakrývat, ale odhalit. Zachovali jsme charakter zvětralých cihel a zaplnili velké díry ve stěnách současným materiálem. Dále jsme hodlali zachovat funkčnost otevřených míst jako zkratek spojujících vnitřek galerie s městem. Díky strojnímu mechanismu se těžké konstrukce stěn mohou otáčet a zvenčí otvírat výstavní prostory,“ popsal už dříve architekt Konieczny.

Jak žít dobrý život?

Po přestavbě je součástí budovy o rozloze 1370 metrů čtverečních pět výstavních sálů. Fungují samostatně i při vzájemném propojení. První výstava s názvem Optimalizované bajky o dobrém životě zabírá všech pět sálů.

„Asi každý z nás si klade otázku, jak žít dobrý život a co to vlastně je. Prostřednictvím českých, slovenských a dalších zahraničních umělců představujeme toto téma. Zaměřujeme se na poměrně širokou škálu problematiky ‚dobrého života‘, mluvíme nejen o každodenním životě, ale zmiňujeme i smrt. Reagujeme na původní funkci tohoto domu, kterou byla jatka, a snažíme se ji postupně výstavami přeformátovávat,“ přiblížila kurátorka Daniela Dostálková. Je jednou z pěti kurátorů, kteří se budou starat o dramaturgii výstavních sálů. 

Kromě výstavních prostor či zázemí pro vedení galerie má budova také ubytovací kapacity pro případné hosty nebo kavárnu. V objektu je i speciální síň vybavená technologickým zařízením, které umožňuje vystavování starých uměleckých děl. „Byli bychom rádi, aby návštěvníci, aniž jdou na výstavu nebo jiný program, začali užívat naši zahradu nebo bistro,“ dodává ředitel Marek Pokorný.

První návštěvníci mohou možnosti galerie Plato prozkoumat při středečním zahájení, jehož součástí je kromě vernisáže výstavy také afterparty, na níž zahraje DJ Mother Criminal. V nejbližších dnech Plato pořádá také prohlídky interiéru s kurátory i historiky a památkáři.