Megadeth navzdory názvu nového alba nehrajou jako nemocný, umírající a mrtvý

Megadeth po šesti letech vydali novou desku (zdroj: ČT24)

Jedna z nejdéle fungujících a nejproduktivnějších thrash metalových kapel Megadeth vydala nové album. Na desku The Sick, The Dying… And The Dead! čekali fanoušci šest let. Mimo jiné kvůli dramatické obměně sestavy.

Megadeth fungují vyjma dvouleté pauzy nepřetržitě od roku 1983. S blížící se čtvrtou dekádou vydávají album The Sick, The Dying… And The Dead!, tedy „Nemocný, umírající a mrtvý“. Titul možná odkazuje na vážné zdravotní potíže zpěváka a kytaristy Davea Mustainea. Šedesátiletý hudebník před třemi lety onemocněl rakovinou, z níž se – na rozdíl od tvrzení v názvu desky – úspěšně vyléčil.

V textech nových skladeb se kapela často zaobírá válečnými tématy. V singlu Soldier On! například vytváří neobvyklou paralelu s životem na koncertních turné, která hudebníci často označují jako „válečné příběhy“.

Novinku fanoušci vyhlíželi šest let. Nahrávání a vydání pozdržela pandemie koronaviru a také dramatický vyhazov klíčového člena Davida Ellefsona. Od dlouholetého basisty se skupina zcela odvrátila poté, co byl nařčen z obtěžování, když poslal sexuálně explicitní video údajně nezletilé dívce.

Megadeth jednoho ze svých zakladatelů nejen vyhodili, ale smazali i všechny už natočené Ellefsonovy party v nových nahrávkách. A to přesto, že aféra se nakonec potvrdila jen částečně.

Ani takové otřesy ale skupinu u jejích fanoušků nepoškodily. Megadeth nadále patří ke špičce thrash metalu. Žánrová média označují album za nejlepší počin kapely za více než dekádu. Tvrdí také, že hněv frontmana Davea Mustaina činí z desky materiál ostrý jako skalpel.