Musíme zničit Adama Mišíka, shodli se režisér filmu BANGER. s představitelem hlavní role

Režisér a scenárista Adam Sedlák se vrátil na festival v Karlových Varech. V sekci Zvláštní uvedení představil drama BANGER., které celé natočil na iPhone. Do hlavní role snímku, jenž má vypovídat o současných mladých lidech i potřebě hledat snadná řešení pro dosažení cílů, obsadil Adama Mišíka. Ten kvůli roli prošel výraznou proměnou. BANGER. se v září dostane i do tuzemských kin.

Sedlák se ve varské soutěži představil už se svým celovečerním debutem z roku 2018 z prostředí vrcholové cyklistiky. Domestik má s BANGEREM. společnou hlavní postavu, která je ochotná zajít až do extrému, aby dosáhla svého snu.

„Je to téma, které mě zajímá, pozoruji ho kolem sebe a i můj třetí film bude mít nejspíš stejné téma,“ připouští Sedlák.

Ne o drogách, spíše o mladých lidech

Na začátku scénáře k filmu BANGER. byla podle třiatřicetiletého filmaře myšlenka natočit film o mladých lidech a jejich tématech. Divák prožívá jednu adrenalinovou noc s mladým dealerem Alexem, který se rozhodne s drogami skončit a prosadit se jako rapper. Zrychlenou cestu ke slávě slibuje příležitost natočit hit s uznávaným interpretem. Jenže chybí peníze.

„Ten film není až tolik o drogách, je to příběh mladého kluka, který chce něco dokázat a bohužel si vybere rychlou cestu skrze drogy. Není v podstatě rapper, vidí v rapu cestu ze životní situace, ve které je. Lidé sahají k rychlým, rádoby jednoduchým řešením,“ vidí Mišík v osudu své postavy zobecňující přesah.

Teaser: BANGER. (zdroj: ČT24)

Ohromná svoboda

Mišík je kromě herce také zpěvákem. Pop, k němuž se hlásí, ale ve filmu vyměnil za rap. Proměnou prošel i fyzicky. Díky maskérům přišel o své zrzavé vlasy, zato mu přibyla tetování. „Říkali jsme, že musíme zničit Adama Mišíka, aby ho lidé nepoznávali. Adam má, přijde mi, jako vzor americké herectví, kdy jsou herci schopni zhubnout, přibrat, změnit se. Práce s tělem Adama zajímá – a toto bylo do jisté míry něco podobného,“ podotýká Sedlák.

Sám Mišík přiznává, že fyzická proměna mu lépe pomohla stát se před kamerou někým jiným. Přesněji před mobilním telefonem. Sedlák, přesněji kameraman Dušan Husár, totiž celý film natočil na iPhone.

„Člověk úplně zapomněl, že tam nějaká kamera je. Ohromná svoboda,“ oceňuje Mišík. Režisér se musel obejít bez monitoru, na kterém by mohl kontrolovat záběry. Tento způsob natáčení považuje za návrat ke kořenům navzdory moderním prostředkům. „Dělali jsme to vlastně tak jako staří mistři třeba před padesáti lety,“ uvedl.

Mišík doufá, že proměna, kterou prošel kvůli snímku BANGER., se projeví i v nabídce dalších rolí. „Lidé mě mají zafixovaného jako herce pro náctileté. BANGER. mi dal šanci ukázat, že umím zahrát i temnější a extrémnější role, ukázat, co bych chtěl dělat dál,“ říká. Sedlák při obsazování sáhl po hercích i nehercích. Vedle Mišíka se na plátně objeví Marsell Bendig, Anna Fialová, sám sebe hrál ostravský rapper Sergei Barracuda.

Rozhovor s Adamem Sedlákem a Adamem Mišíkem (zdroj: ČT24)