Semínkový generál zastupuje v Ostravě dějiny. Šmelil s jetelem a pak se dal k CIA

Komorní scéna Aréna uvádí Zápas o generála (zdroj: ČT24)

Komorní scéna Aréna uvádí groteskní reflexi českých moderních dějin. Dramatikovi – a zároveň dramaturgovi ostravské scény – Tomáši Vůjtkovi k ní posloužil příběh takzvaného semínkového generála Jana Šejnohy. Prospěcháře, který dovedl využít příležitosti za komunistického režimu i v emigraci. Zápasem o generála, jak se novinka jmenuje, Aréna otevřela svou další, studiovou scénu Komůrka.

„Příběh semínkového generála Šejny je jeden z nejlepších příběh českých moderních dějin. Ta doba vytvořila antihrdinu, který je inspirací pro mě a asi i pro některé současné politiky,“ soudí autor hry Tomáš Vůjtek.

Šejna se stal ve svých čtyřiceti letech nejmladším generálem v Československu. Jeho ambice ho dostaly i do blízkosti prezidenta Antonína Novotného, ale také k čachrům, které mu po nástupu pražského jara málem zlomily vaz. S uvolněním režimu ztratil svůj vliv a hrozilo mu zatčení za hospodářskou kriminalitu. Svou přezdívku „semínkový generál“ si vysloužil kvůli kšeftování s nedostatkovým jetelovým osivem.

Před zatčením ho zachránila emigrace. Dostal se do Spojených států, kde spolupracoval se CIA. Pro americkou zpravodajskou službu byl cenným zdrojem, znal fungování československé armády a také měl přístup k tajným vojenským dokumentům. Jeho aféra se probírala v československém tisku. „Díky němu padla cenzura. Byl to tak velký skandál, že se to nedalo zamlčet. I Rudé právo o tom muselo psát,“ dodává Vůjtek.

Zápas o generála
Zdroj: Komorní scéna Aréna

Podle Komorní scény Aréna by se jen těžko hledal nosnější životopis, který by tak dobře vystihoval tragikomických ráz českých moderních dějin. Zápas o generála na jevišti svádí rovnou dva Šejnové a jejich osudové ženy. V hereckém obsazení Marek Cisovský, Vlastimil Burda, Tereza Cisovská, Zuzana Truplová a Kristýna Panzenberger Krajíčková.