Grand designéři 2021 Vrtiška & Žák zaujali umyvadlem i katamaránem

Grand Designéry roku 2021 se stalo duo Roman Vrtiška & Vladimír Žák. Kromě toho, že jsou absolutními vítězi cen Czech Grand Design za loňský rok, obsadili také prvenství mezi nominovanými designéry. Ne úplně tradiční jsou v aktuálním ročníku vítězové kategorie móda, jimiž se stala značka obuvi, a šperk, kde zaujala kolekce hodinek. Vítěznou i nominovanou tvorbu vystavuje Galerie České spořitelny v Praze do 10. dubna. Grand designéři navíc v nadcházejících měsících připraví i vlastní výstavu v Moravské galerii v Brně.

Designérská dvojice ovládla ceny Czech Grand Design už podruhé. V předchozím ročníku zvítězilo duo Eduard Herrmann a Matěj Coufal. Ti také pro své následovníky vytvořili trofej v podobě pětikilového pečetidla. „Když už to nadšení a radost ve vás klesá a jste zaseknutí, tak je tu ten druhý, se svým postojem a nadhledem. Tím neustálým vzájemným ping-pongem se doplňujeme a vyvažujeme,“ vysvětlují výhodu práce ve dvojici Roman Vrtiška a Vladimír Žák.

Potkali se při studiu na UMPRUM v ateliéru produktového designu a dohromady rovněž absolvovali stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách. Společný ateliér vedou už více než deset let. Oba také vedou Ateliér designu nábytku a interiéru na své alma mater.

Porota Czech Grand Design ocenila především tři jejich loňské počiny, perfektně podle ní charakterizují široký záběr typický pro vítězné studio. A to kolekce umyvadel a koupelnového nábytku, lavičku a katamarán. Plavidlo navržené ve spolupráci s konstruktérem Tomášem Jandou a investorem Jaromírem Popkem porotci dokonce označili za „zcela dechberoucí“.

Síň slávy pro Liběnu Rochovou

Vedle osmi kategorií ohlížejících se za tvorbou uplynulého roku byla i tentokrát uvedena do Síně slávy osobnost českého designu. Tato pocta za celoživotní přínos připadla módní designérce Liběně Rochové. „Jestli někdo dokáže odpovědět na palčivou a lehce konfrontační otázku 'Je móda uměním?' – pak je to tvorba a dílo Liběny Rochové,“ stojí v odůvodnění cen Czech Grand Design.

Záznam: Ceny Czech Grand Design za rok 2021